Vandalismebestendige tegeltableaus brengen Utrechtse historie tot leven
De stadsgezichten zijn uit tegels opgebouwde reproducties van schilderijen en laten zien hoe de stad er 200, 300 of 400 jaar geleden uitzag. De afbeeldingen zijn afkomstig uit het Centraal Museum en het Utrechts Archief en uitgezocht door de leden van de Utrechtse Stichting De Constructieve. Deze stichting wilde ter ere van het elfde lustrum een duurzaam geschenk geven aan de stad. Belangrijkste criteria waren dat de kleuren niet na een aantal jaren zouden vervagen en dat de geschenken vandalismebestendig zouden zijn. Het inbakken van de historische afbeeldingen op tegels bleek de enige methode om dit op een betaalbare manier te realiseren.
Kleurecht
Solke Pasveer van MaatWerkTegels heeft de digitale bestanden van de aquarellen en schilderijen met hoge precisie bewerkt en alle vlekken, vergeling en storende craquelé verwijderd. Daarna zijn de afbeeldingen met keramische kleuren geprint en overgebracht op vorstbestendige tegels van 30 x 30 cm. De tegels zijn vervolgens op 800 graden Celsius gebakken, waardoor het kleurpigment in de glazuurlaag is gezakt. Dit procedé zorgt ervoor dat de decors niet alleen voor eeuwig UV-bestendig zijn maar ook dat weersinvloeden en schoonmaakmiddelen geen grip hebben op het gladde oppervlak van de tegel. De tegels zijn vervolgens verlijmd op cementplaat en in een aan de muur bevestigd metalen frame op locatie gehangen.
In bovenstaande fotogallerij bekijkt u veel van de tableaus op locatie. Bekijk ze alle veertien op www.maatwerktegels.nl.
Decentraal openbaar museum
Het lint van historische stadsgezichten vormt een decentraal openbaar museum door de stad Utrecht en is 24 uur per dag door iedereen te bewonderen. Aan de hand van de tegeltableaus kunnen de inwoners de huidige situatie vergelijken met de locatie in vroeger tijden. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de historische afbeeldingen is in Utrecht de gids 'Wandelen langs Utrechtse Stadsgezichten' samengesteld. De gids bevat twee verschillende wandelroutes langs de veertien tableaus, die in het boekje zijn afgebeeld en uitgebreid worden toegelicht. Inmiddels is vanuit verschillende andere steden al interesse getoond om ook daar oude stadsgezichten door middel van tegeltableaus tot leven te brengen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Dakterrassen: groene oase in stedelijke omgeving
11 mrt om 08:55 uurDakterrassen winnen steeds meer terrein in de stedelijke omgeving. Ze bieden niet alleen extra buitenruimte,…
Het voorjaar lonkt: samen genieten van de buitenruimte
3 feb om 14:27 uurMet de eerste zonnestralen in aantocht, wordt de buitenruimte weer dé plek waar mensen samenkomen. Of het nu…
Kunst in de openbare ruimte kan verschillende doelen dienen
23 jan om 08:45 uurDoor de tijd heen is er wisselende aandacht en ruimte voor kunst in de openbare ruimte. Van de standbeelden op…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…