TNO onderzoek mesopische verlichting

Literatuur- en praktijkstudie
Het onderzoek is uitgevoerd om de effecten en energetische gevolgen van verschillen tussen spectra van lichtbronnen waaronder ledlampen op een verantwoorde manier mee te kunnen nemen in de aanpassing van de huidige normen voor openbare verlichting. Het onderzoek bestaat uit een enquête onder experts en een literatuurstudie en praktijkonderzoek - uitgevoerd door TNO - naar het effect van de spectrale samenstelling van de lichtbron op de gezichtsherkenning.
Mesopisch zien
Een van de leden van de begeleidingsgroep, Ton van den Brink, tevens voorzitter van de werkgroep ‘mesopisch zien’ van de NSVV vat enkele uitkomsten van de onderzoeken als volgt samen:
1. Het spectrum van de lichtbron - met name de zogenoemde S/P-ratio - heeft invloed op het perifeer zichtveld bij een mesopische oogadaptatie (de instelling van het oog op de waargenomen helderheid). Dit is door de CIE gekwantificeerd in publicatie CIE:191-2010.
Lichtbronnen met een relatief hoge S/P ratio zoals ledlampen met wat meer blauw-groen in het spectrum hebben een gunstig effect (zichtbonus in de periferie).
2. Het spectrum van het licht heeft geen invloed op het foveaal (on-line) zichtveld bij een mesopische oogadaptatie. Dat is onder andere van belang voor het kunnen herkennen van gezichten.
3. Er is momenteel onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor een model waarin een gevonden zichtbonus in de periferie kan worden ingezet om het lichtniveau, en daarmee het energiegebruik, aan te passen.
Energiebesparing
Om te kunnen bepalen of energie bespaard kan worden door het gebruik van lichtbronnen met een gunstig spectrum (hogere S/P-ratio) voor het zien in de periferie, is nog meer praktijkonderzoek nodig.
De commissie heeft de uitkomsten van de onderzoeken aangeboden aan de NSVV die deze inmiddels verwerkt heeft in een conceptdocument t.b.v. de aanpassing van de Nederlandse kwaliteitsnormen voor openbare verlichting.
Download hier informatie over de opzet van het onderzoek
Download hier het volledige eindrapport van TNO
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…