Stadsbreed Lichtplan Rotterdam

zaterdag 20 november 2010
timer 3 min
Met het Lichtplan brengt Rotterdam niet alleen de beeldkwaliteit terug in haar straten, maar zorgt zij ook voor efficiënt beheer en hoogstaande lichtprestaties tegen minder energieverbruik. De eerste stadsbrede visie voor openbare verlichting in Nederland.
Stadsbreed Lichtplan Rotterdam

Stadsbreed Lichtplan Rotterdam

Met de ontwikkeling van het Lichtplan Rotterdam brengt de havenstad niet alleen de beeldkwaliteit terug in haar straten, maar zorgt zij ook voor efficiënt beheer en hoogstaande lichtprestaties tegen minder energieverbruik. De eerste stadsbrede visie voor openbare verlichting in Nederland.

Wildgroei


De gemeente Rotterdam kocht in 2005 haar openbaar verlichtingpark terug van City Tec. Jarenlang inkoopbeleid dat niet over de grenzen van deelgemeenten, wijken of zelfs straten reikte, in combinatie met uiteenlopende inrichtingsplannen met ieder hun eigen ontwerpuitgangspunten, had geresulteerd in een wildgroei aan verschillende lichtmaterialen. Met de ontwikkeling van het Lichtplan Rotterdam brengt de havenstad niet alleen de beeldkwaliteit terug in haar straten, maar zorgt zij ook voor efficiënt beheer en hoogstaande lichtprestaties tegen minder energieverbruik. De eerste stadsbrede visie voor openbare verlichting in Nederland.

Aanleiding Lichtplan


Tijdens Rotterdam 2007 City of Architecture, nodigden de gemeente en The European Lighting Designers Association zes internationaal bekende lichtontwerpers uit om voor zes locaties aan het Rotterdamse waterfront een verlichtingsplan te ontwikkelen en uit te voeren. Een maand lang was het resultaat te bewonderen. Het bleek een inspiratiebron voor het gemeentebestuur om ambities en afdelingen te bundelen en in 2010 tot één alomvattende lichtvisie voor de hele stad te komen.

Standaardisering en beeldkwaliteit


Het Lichtplan Rotterdam is gestoeld op drie poten, drie vlakken waarop winst behaald moet worden. Allereerst moet al het lichtmeubilair gestandaardiseerd worden. De wildgroei aan verschillende masten, armaturen en lampen maakt het beheer inefficiënt en kostbaar, en de controle en verbetering van lichtprestaties praktisch onmogelijk. De tweede poot is de beeldkwaliteit van de stad, zowel bij dag als bij nacht. De nieuwe openbare verlichting moet, samen met de ontwikkelde ontwerprichtlijnen, de verblijfsfunctie van de openbare ruimte bij nacht versterken en moet qua vormgeving een passende aanvulling zijn op de ‘Rotterdamse Stijl’. Dit handboek werd in 2008 samengesteld ten bate van een eenduidige basiskwaliteit van de openbare ruimte.


Klimaatdoelstellingen


Ten slotte moet het lichtplan bijdragen aan het behalen van de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative (RCI). De doelstelling van dit ambitieuze klimaatprogramma, waarin de gemeente samenwerkt met Havenbedrijf Rotterdam NV, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs, is onder meer vijftig procent minder CO2 uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990. Aangezien openbare verlichting binnen gemeenten de meeste energie verbruikt, kan op dat gebied een grote slag worden geslagen.

Interview


Hoe verliep de ontwikkeling van het plan? Wat zijn de doelstellingen? Hoe staat het met de uitvoering? Straatbeeld vroeg het aan projectmanager Anne de Leeuw, Arno Struik van Gemeentewerken - Beheer Buitenruimte en Onnie Tjia van dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) - Stedenbouw/Landschap.

Lees het uitgebreide artikel in Straatbeeld #5.

Terug naar overzicht >>>

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

De tien lessen van smart lighting

3 feb om 14:15 uur

Bij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting als brug tussen heden en verleden

17 jan om 15:11 uur

Monumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen

8 jan om 08:44 uur

Traditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov 2024

In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien

27 nov 2024

In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov 2024

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov 2024

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »