Openbare verlichting: van richtlijnen naar omgeving centraal

maandag 5 november 2018
timer 4 min
“De omgeving centraal. Dat is de essentie van van omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting.” Dat zegt Victor Loehr, senior eco-engineer Rijkswaterstaat. Omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting is hoofdthema van het Ruimte en Licht Congres 15 november in Putten.

 

In een interview met Beatrijs Oerlemans, Licht en Donker Advies, gaat Victor Loehr nader in op omgevingsgericht ontwerpenIn plaats van primair naar degenen te kijken voor wie de verlichting bedoeld is en door wie deze beheerd wordt, wordt in een omgevingsgericht ontwerpproces veel breder gekeken wie en wat er allemaal door de verlichting ‘geraakt’ wordt. Daartoe moet eerst in kaart gebracht worden waaruit de omgeving precies bestaat en welke eisen of wensen de omgeving heeft ten aanzien van de verlichting. Er kunnen onverwachtse omgevingspartijen opduiken, zoals bijvoorbeeld stadsvogels die graag verlichting hebben die hun bioritme niet in de war stuurt. 

 

 

Wat zijn volgens u de belangrijkste aspecten waarmee rekening gehouden dient te worden bij omgevingsgericht ontwerpen? 

 

Om ontwerpprocessen eenvoudig te houden, hebben we de neiging om op voorhand al zoveel mogelijk af te bakenen en te categoriseren. Om tot een omgevingsgericht ontwerp te komen moeten we dat echter los durven laten: bij het opstellen van een specifiek ontwerp bepalen we onder invloed van de omgeving welke aspecten het belangrijkst zijn. Dat neemt niet weg dat we zelf al thema’s kunnen bedenken die we in het ontwerpproces met de omgeving sowieso de revue willen laten passeren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan functionaliteit voor de gebruiker, veiligheid, duurzaamheid, effecten op derden en effecten op dieren. 

 

 

Wat zou volgens u de relatie moeten zijn tussen omgevingsgericht ontwerpen en richtlijnen (zoals de NPR)? 

 

Omgevingsgericht ontwerpen is vooral gebaat bij richtlijnen die het ontwerpproces beschrijven en uitvoerbaar maken. Richtlijnen die voorschrijven in welke situaties welke oplossingen gekozen moeten worden, passen niet goed bij het – van buiten naar binnen gerichte  omgevingsgerichte ontwerpproces. Waar in een omgevingsgericht ontwerpproces juist weer wébehoefte aan is, zijn richtlijnen die resultaten van onderzoeken naar effecten van verlichtingsontwerpen toegankelijk maken. Wat voor oplossingen zijn bijvoorbeeld empirisch (on)veilig gebleken? En van wat voor oplossingen hebben dieren (geen) last? Met zulke informatie kunnen in een omgevingsgericht ontwerpproces goed onderbouwde keuzes worden gemaakt. 

 

 

Waar zit volgens u ‘the bottleneck’ bij omgevingsgericht ontwerpen? Bij (voldoende/onvoldoende) kennis of bij het proces (bijv. integraal werken)? 


Ik denk dat ontwerpprocessen geëvolueerd zijn in een richting waarbij aan de hand van richtlijnenop afstand van de omgeving, ‘uitgerekend’ wordt welke kant-en-klare oplossing toegepast kan worden. Daarbij komt dat niet alle richtlijnen gestoeld zijn op een integrale basis. Omgevingsgericht ontwerpen vergt deskundigheid die nu niet gebruikt wordt. Hoe vaak zitten verlichtingsdeskundigen bijvoorbeeld met ecologen om de tafel? Omgevingsgericht ontwerpen vraagt ook om meer flexibiliteit en om inhoudelijke onderbouwingen waarom een ontwerp is zoals het is. Mijns inziens is er echter geen sprake van een bottleneck, maar van een natuurlijke ontwikkeling. 

 

 

Hoe ziet u de toekomst van omgevingsgericht ontwerpen?  


De trend om meer oog voor de omgeving te hebben bij de inrichting van openbare ruimte is niet beperkt tot verlichting. Van bouwbedrijven wordt bijvoorbeeld ook verwacht dat ze voortdurend zoeken naar manieren om de omgeving zo min mogelijk te belasten, zowel qua hinder als qua duurzaamheid. Het is mijn verwachting dat de maatschappij met betrekking tot verlichtingsoplossingen in toenemende mate een omgevingsgericht ontwerpproces zal verwachten. Er zijn reeds voorbeelden van ontevreden omgevingen, daar waar zo’n ontwerpproces niet heeft plaatsgevonden. Het is dus logisch dat de ontwikkeling wordt doorgezet naar omgevingsgericht ontwerpen. 

 

Geïnteresseerd in omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting?


Bent u geïnteresseerd in omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting? Kom dan naar het Ruimte en Licht Congres 15 november in Kasteel de Vanenburg in Putten. Kijk hier voor meer informatie en meld u aan. 

 

Openbare verlichting: van richtlijnen naar omgeving centraal

In een omgevingsgericht ontwerpproces wordt veel breder gekeken naar wie en wat er allemaal door de verlichting ‘geraakt’ wordt. Ook vogels, vleermuizen, e.a. tellen mee.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov om 13:41 uur

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend

6 nov om 09:27 uur

Het plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart

29 okt om 10:10 uur

's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting

25 okt om 08:40 uur

Hoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober

11 okt om 09:55 uur

Op 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…

Lees verder »
descriptionArtikel

LED For President

8 okt om 09:54 uur

Voor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder

24 sep om 14:57 uur

Dertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten

23 sep om 08:35 uur

Wat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…

Lees verder »