Nieuwe lichtmast reduceert fijnstof
Ziut introduceert met de nieuwe mast een oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren. Fijnstof vormt al sinds jaar en dag een probleem voor de volksgezondheid. Bovendien kunnen normoverschrijdingen van een te hoge concentratie leiden tot hoge boetes, of zelfs tot het vertragen en stoppen van bouwprojecten of de aanleg van wegen. Door fijnstofreductiesystemen aan lichtmasten te plaatsen, kan een substantiële hoeveelheid fijnstof uit de lucht worden afgevangen. Door integratie in de lichtmast gebeurt dit dichtbij een voorname bron (auto’s) en hoeven er niet nog meer objecten op straat worden geplaatst.
Fijnstofreductie-technologie
Het fijnstofreductiesysteem voor lichtmasten is ontwikkeld in samenwerking met BAM Infratechniek. Het systeem maakt gebruik van een innovatieve techniek, naar een concept van Jan Marijnissen en Rein Roos. Een systeem met elektrostatische werking geeft fijnstofdeeltjes in de lucht een kleine positieve lading mee. Vervolgens worden ze magnetisch aangetrokken door speciale platen, waar ze neerslaan en dus uit de lucht worden gehaald. Het systeem dat dit proces mogelijk maakt past in een handzaam cilindervormig apparaat dat aan de lichtmast is gemonteerd.
Mogelijk haalbare fijnstofreductie
Uit proeven van BAM Infratechniek en de gemeente Amstelveen met deze fijnstofreductietechnologie is gebleken dat een fijnstofreductie van 30% of meer behaald kan worden, juist onder droge omstandigheden en bij lage windsnelheden. Bijvoorbeeld ’s avonds, ‘s nachts of in de vroege ochtend. De gemiddelde reductie onder alle omstandigheden lag rond 10%. Komende tijd wordt het systeem verder geoptimaliseerd.
Presentatie tijdens Masterclass Duurzame Openbare Verlichting
Op 21 mei organiseerde Ziut samen met de gemeente Utrecht en Agentschap NL de Masterclass Duurzame Openbare Verlichting. Op het stadhuis van Utrecht kwamen zo’n 40 wethouders van diverse Nederlandse gemeenten bijeen om praktische toepassingen van duurzame openbare verlichting met elkaar te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst is de eerste lichtmast met het fijnstofreductiesysteem onthuld.
Nadere informatie:
- Ziut B.V., Herman Croes, manager Strategie en Advies, herman.croes@ziut.nl;
- BAM Infratechniek, Irene Bruines, consultant Business Development, i.bruines@bam-it.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…