'Netbeheerder zet gemeente voor blok'
Uitrol slimme meter
De netbeheerders geven met het schrijven hun interpretatie van artikel 1, lid 2 en 3 van de Elektriciteitswet. Voor de netbeheerders zijn hier grote financiële belangen mee gemoeid. Deze uitzonderingsregel in de Elektriciteitsnet biedt de mogelijkheid grote groepen kleinverbruik aansluitingen te beschouwen als grootverbruik aansluiting. Een grootverbruik aansluiting komt niet in aanmerking voor de slimme meter. Het plaatsen van een slimme meter kost de netbeheerder al gauw een paar honderd euro. Dat terwijl een gemeente de komende twee jaar een prioriteitsplaatsing kan aanvragen voor een slimme meter voor nog geen 60 euro. Zelfs een kleine gemeente heeft al gauw honderden aansluitingen die onder de genoemde categorie vallen, dus er is in potentie veel geld gemoeid met de conclusie of dit nu grootverbruik of kleinverbruik is.
Juridische interpretatie
De Elektriciteitswet stelt dat de afnemers geen ‘beschermde kleinverbruikers’ zijn als zij een organisatorische eenheid zijn die zich in hoofdzaak bezig houdt met het beheer van zaken als openbare verlichting of verkeersregelinstallaties. Het totale vermogen moet daarbij meer bedragen dan 2 MVA. Dit betekent volgens de netbeheerder dat een gemeente met meer dan 2 MegaWatt aan openbare verlichting aansluitingen al deze aansluitingen als grootverbruik moet beschouwen.
SunSolutions en Hellemans zijn van mening dat hier op zijn minst nog de ruimte is voor een juridische interpretatie van de wet. Een belangrijke vraag die bijvoorbeeld beantwoord moet worden is of we een gemeente wel moeten beschouwen als “een organisatorische eenheid die zich in hoofdzaak bezig houdt met het beheer van de openbare verlichting”.
Bij akkoord geen recht op slimme meter
De netbeheerder zet gemeentes voor het blok en vraagt ze voor het einde van het jaar te tekenen voor akkoord met hun zienswijze. Daarmee zouden gemeentes impliciet afstand doen van het recht op een slimme meter voor deze aansluitingen. Vanuit het oogpunt van energiebesparing en klimaatdoelstellingen van gemeentes vinden SunSolutions en Hellemans dit op zijn minst een gemiste kans. De beide adviesbureaus raden gemeentes aan uitstel van deze beslissing aan te vragen en de gevolgen in kaart te brengen voordat er iets getekend wordt.
Bron: SunSolutions
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov om 09:27 uurHet plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart
29 okt om 10:10 uur's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…
Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting
25 okt om 08:40 uurHoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…
OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober
11 okt om 09:55 uurOp 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…
LED For President
8 okt om 09:54 uurVoor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…
Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder
24 sep om 14:57 uurDertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…
Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten
23 sep om 08:35 uurWat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…