'Netbeheerder zet gemeente voor blok'

Uitrol slimme meter
De netbeheerders geven met het schrijven hun interpretatie van artikel 1, lid 2 en 3 van de Elektriciteitswet. Voor de netbeheerders zijn hier grote financiële belangen mee gemoeid. Deze uitzonderingsregel in de Elektriciteitsnet biedt de mogelijkheid grote groepen kleinverbruik aansluitingen te beschouwen als grootverbruik aansluiting. Een grootverbruik aansluiting komt niet in aanmerking voor de slimme meter. Het plaatsen van een slimme meter kost de netbeheerder al gauw een paar honderd euro. Dat terwijl een gemeente de komende twee jaar een prioriteitsplaatsing kan aanvragen voor een slimme meter voor nog geen 60 euro. Zelfs een kleine gemeente heeft al gauw honderden aansluitingen die onder de genoemde categorie vallen, dus er is in potentie veel geld gemoeid met de conclusie of dit nu grootverbruik of kleinverbruik is.
Juridische interpretatie
De Elektriciteitswet stelt dat de afnemers geen ‘beschermde kleinverbruikers’ zijn als zij een organisatorische eenheid zijn die zich in hoofdzaak bezig houdt met het beheer van zaken als openbare verlichting of verkeersregelinstallaties. Het totale vermogen moet daarbij meer bedragen dan 2 MVA. Dit betekent volgens de netbeheerder dat een gemeente met meer dan 2 MegaWatt aan openbare verlichting aansluitingen al deze aansluitingen als grootverbruik moet beschouwen.
SunSolutions en Hellemans zijn van mening dat hier op zijn minst nog de ruimte is voor een juridische interpretatie van de wet. Een belangrijke vraag die bijvoorbeeld beantwoord moet worden is of we een gemeente wel moeten beschouwen als “een organisatorische eenheid die zich in hoofdzaak bezig houdt met het beheer van de openbare verlichting”.
Bij akkoord geen recht op slimme meter
De netbeheerder zet gemeentes voor het blok en vraagt ze voor het einde van het jaar te tekenen voor akkoord met hun zienswijze. Daarmee zouden gemeentes impliciet afstand doen van het recht op een slimme meter voor deze aansluitingen. Vanuit het oogpunt van energiebesparing en klimaatdoelstellingen van gemeentes vinden SunSolutions en Hellemans dit op zijn minst een gemiste kans. De beide adviesbureaus raden gemeentes aan uitstel van deze beslissing aan te vragen en de gevolgen in kaart te brengen voordat er iets getekend wordt.
Bron: SunSolutions
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…