Marktplein wordt verblijfsplein met oude luister
Het Marktplein heeft van oudsher een verbindende functie voor de detailhandel in het centrum en is de centrale plek voor de weekmarkt. Rondom het plein zijn in de loop van de tijd ook meer horecagelegenheden gekomen. "De vitaliteit van de bomen op het Marktplein was slecht door problemen met de ondergrondse groeiplaats," lichtGerwin Zandman namens de gemeente Westland de reden voor de herinrichting toe. "Ook was de bestrating van natuursteen ongelijk, wat leidde tot klachten en gevaarlijke situaties. En we wilden het plein beter toegankelijk maken voor mindervaliden en ouderen."
Meer ruimte
Om van het plein meer een verblijfsruimte maken is een rijbaan langs één zijde van het plein bij het wandelgebied betrokken. Zo is meer ruimte ontstaan voor de bezoekers en voor horeca, met diverse gezellige terrassen. "Het plein is nu geschikt voor evenementen," aldus Zandman, "en is er een aantrekkelijke speeltuin aangelegd voor de kinderen." De monumentale dorpspomp verhuisde naar een centrale plek met daarnaast een grote zitbank. Dankzij nieuwe bomen kreeg ook groen meer ruimte. Het plein is uitgevoerd in gele gebakken klinkers met een klassieke uitstraling, die versterkt wordt door de gietijzeren lichtmasten met een historisch karakter.
Weekmarkt
Na goede ervaringen in Naaldwijk vroeg de gemeente Westland aan PUTkast BV om tijdens de ontwerpfase samen met alle betrokkenen een plan uit te werken voor de elektrische energievoorzieningen. "Die waren ook voor de herinrichting goed geregeld met putkasten," zegt Zandman. "Maar bij een herinrichting kijk je nog eens goed naar het toekomstig gebruik voor weekmarkt en evenementen. Je wilt bijvoorbeeld geen kabels in de looppaden op de weekmarkt. Ook moesten er voldoende aansluitingen zijn en voldoende zware zekeringen, een aansluiting voor de kerstboom, goede inpassing in de pleinvloer, veiligheid en bedieningsgemak."
Een uitgebreide inventarisatie werd vertaald naar een nieuw ontwerp van de installaties. Naast de eenmalige aanlegkosten is ook kritisch gekeken naar de periodieke exploitatiekosten. Uiteindelijk zijn alle ondergrondse kasten, inclusief alle bekabeling, aangelegd door PUTkast waardoor de gemeente maximale regie had over het proces en de kwaliteit.
"De samenwerking met Putkast verliep prettig," besluit Zandman. "Zij begrepen onze wensen en vertaalden dat in een advies op maat." Mede daardoor werd de herinrichting volgens planning uitgevoerd. "Van gebruikers en bezoekers ontvangen wij veel positieve reacties."
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Fietsenrek Toekan, toekomstgericht!
22 nov om 08:36 uurNa jaren van ervaring in de ontwikkeling en de productie van functionele en vandalismebestendige fietsenrekken…
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst
5 nov om 09:07 uurOp donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…
Nieuwe groene zit- en ontmoetingsplek bij Kunsthal Helmond
23 okt om 12:21 uurMuseum Helmond wil een aangename plek creëren waar kunst en natuur samenkomen. In samenwerking met hun partner…
Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark
7 okt om 15:55 uurHet Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…
Houten zitdekken voor groen Forumplein in Maastricht
7 okt om 15:46 uurHet Forumplein in Maastricht (pal voor het MECC) is onlangs herontwikkeld. Het is een groene en uitnodigende…
Amparo Zonoverkapping
1 okt om 09:51 uurSteeds meer organisaties stellen ambitieuze duurzaamheidsdoelen en rapporteren actief over hun prestaties op…