Jantje Beton SpeelZone in Tuinzigt Breda
Jantje Beton Speelzone
Een Jantje Beton SpeelZone is een (deel van een) woonbuurt waar de inrichting nadrukkelijk gericht is op het buitenspelende kind. Kinderen mogen en kunnen daar komen, zowel in fysieke zin als in sociaal opzicht. Dit kan zowel in een groene omgeving als in een meer stedelijke ruimte gerealiseerd worden.
Informele speelruimte
Een Jantje Beton SpeelZone voegt zich naadloos in een (bestaande) woonomgeving. Het kan de verbinding vormen tussen voorzieningen die voor kinderen belangrijk zijn. De nadruk ligt op het verbeteren van het zelfstandig bewegen van kinderen door de buurt en vergroten van de bespeelbaarheid van de buurt. Met de SpeelZones wil Jantje Beton deze informele manier van buitenspelen onder de aandacht brengen en verbeteren. Onder meer Den Haag en Apeldoorn gingen Breda voor.
Fysieke en sociale ingrepen
Fysieke ingrepen waaraan te denken valt zijn: verbreding van trottoirs, realiseren van autoluwe of autovrije straat, plaatsen van bespeelbaar straatmeubilair, kleine speelaanleidingen en ontmoetingsplekken. Sociale interventies zijn met name gericht op het vergroten van betrokkenheid en verantwoordelijkheid van buurtkinderen en bewoners.
Actieplan Spelen
Het realiseren van de SpeelZone in Breda is een uitwerking van het Actieplan Spelen van de gemeente. Wethouder Boelema: “Ik vind het fijn dat we deze uitdaging met Jantje Beton kunnen oppakken. Hun kennis komt ons zeker goede. De kinderen in Tuinzigt krijgen door deze samenwerking een geweldige speelzone waar ze zich kunnen vermaken. Het is een voorbeeld van slim verbinden: natuurlijk spelen met wijkontwikkeling 3.0.”
Convenant met kinderen en bewoners
Jantje Beton directeur Rob van Gaal: "Uniek aan het traject is de samenwerking met kinderen en bewoners vanaf het begin. Hierdoor ontstaat breed draagvlak en een groep kinderen en mensen die zich als ambassadeurs kan opwerpen." Bij de afronding van het project wordt in overeenstemming met bewoners, lokale partijen en gemeente een beheerconvenant opgezet om de instandhouding van de Jantje Beton SpeelZone vast te leggen voor een periode van ten minste vijf jaar na afloop van de contractduur.
Bron: Jantje Beton
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurIn de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het…
Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…