Intelligente straatverlichting

donderdag 7 juli 2011
timer 3 min
bespaart tot 80 procent energie De TU Delft test op de universiteitscampus een systeem van intelligente straatlantaarns dat tot 80 procent minder elektriciteit gebruikt dan reguliere straatverlichting en dat bovendien goedkoper is in onderhoud. 
Intelligente straatverlichting

 

Draadloos communiceren


Het systeem bestaat uit lantaarnpalen met LED-verlichting, omgevingssensoren en draadloze communicatie. De lantaarnpalen kunnen hiermee de lichten dimmen als er geen auto’s, fietsers of voetgangers in de buurt zijn. Ook kunnen ze draadloos met elkaar en met een centrale communiceren. Het systeem is ontwikkeld door TU Delft alumnus Management of Technology, Chintan Shah, die er in 2010 een wedstrijd mee won om efficiënter met energie om te gaan op de universiteitscampus.

80 procent besparen op elektriciteit  


In Nederland wordt per jaar meer dan 300 miljoen Euro uitgegeven aan energie voor straatverlichting. Deze straatverlichting zorgt ook nog eens voor de uitstoot van meer dan 1,6 miljoen ton CO2. De lampen branden altijd op volle sterkte ongeacht of er voorbijgangers zijn. Het intelligente straatverlichtingsysteem van Chintan Shah kan, in vergelijking met de huidige straatverlichting, tot 80% elektriciteit en CO2-uitstoot besparen, is goedkoper in onderhoud en kan bovendien een bijdrage leveren aan het oplossen van lichtvervuiling.

Een – veilige – cirkel van licht

 
Shahs systeem bestaat uit elektronica die op iedere – dimbare – lantaarnpaal kan worden geïnstalleerd. Het systeem bestaat uit onder meer LED-verlichting, omgevingsensoren en draadloze communicatie. Op het eerste gezicht lijkt het systeem op de al lang bestaande tuinlamp met sensor. Maar er zijn grote verschillen. Zo lichten bij Shahs systeem alle omringende lantaarnpalen op als er iemand nadert. De lampen gaan bovendien nooit helemaal uit; ze worden tot ongeveer 20 procent van de reguliere sterkte gedimd. De voorbijganger beweegt zich als het ware in een – veilige - cirkel van licht. Een extra bonus is dat de lampen zelf aan een meldkamer doorgeven dat ze stuk zijn. Dat maakt onderhoud efficiënt en goedkoper dan nu.

Marktintroductie


De pilot op de TU Delft campus is bedoeld om het systeem goed te testen en af te stemmen, zodat de lampen niet feller gaan schijnen bij zwiepende takken of voorbijlopende katten. Shah werkt met zijn TU Delft spin-out bedrijf Tvilight aan de marktintroductie van het systeem en verwacht binnen drie tot vijf jaar winstgevend te kunnen zijn. Shah: ‘‘Deze technologie is op bepaalde punten anders dan bestaande systemen van andere bedrijven. Alle techniek is inmiddels gepatenteerd.” Ook de TU Delft is benieuwd naar de resultaten van de pilot. Hoogleraar windenergie Gijs van Kuik houdt zich actief bezig met het verduurzamen van de campus: “We zijn blij met deze ontwikkeling. Dit is een veelbelovende kans om energie te besparen op straatverlichting.”

Prijsvraag


Dat de pilot op de campus is gerealiseerd was de prijs die Chintan Shah in maart 2010 won in de Campus Energy Challenge, een wedstrijd voor studenten van de TU Delft die met ideeën kwamen om efficiënter met energie om te gaan op de universiteitscampus. De prijsvraag was een initiatief van het Delft Energy Initiative.

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

De tien lessen van smart lighting

3 feb om 14:15 uur

Bij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting als brug tussen heden en verleden

17 jan om 15:11 uur

Monumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen

8 jan om 08:44 uur

Traditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov 2024

In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien

27 nov 2024

In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov 2024

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov 2024

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »