Intelligente straatverlichting

donderdag 7 juli 2011
timer 3 min
bespaart tot 80 procent energie De TU Delft test op de universiteitscampus een systeem van intelligente straatlantaarns dat tot 80 procent minder elektriciteit gebruikt dan reguliere straatverlichting en dat bovendien goedkoper is in onderhoud. 
Intelligente straatverlichting

 

Draadloos communiceren


Het systeem bestaat uit lantaarnpalen met LED-verlichting, omgevingssensoren en draadloze communicatie. De lantaarnpalen kunnen hiermee de lichten dimmen als er geen auto’s, fietsers of voetgangers in de buurt zijn. Ook kunnen ze draadloos met elkaar en met een centrale communiceren. Het systeem is ontwikkeld door TU Delft alumnus Management of Technology, Chintan Shah, die er in 2010 een wedstrijd mee won om efficiënter met energie om te gaan op de universiteitscampus.

80 procent besparen op elektriciteit  


In Nederland wordt per jaar meer dan 300 miljoen Euro uitgegeven aan energie voor straatverlichting. Deze straatverlichting zorgt ook nog eens voor de uitstoot van meer dan 1,6 miljoen ton CO2. De lampen branden altijd op volle sterkte ongeacht of er voorbijgangers zijn. Het intelligente straatverlichtingsysteem van Chintan Shah kan, in vergelijking met de huidige straatverlichting, tot 80% elektriciteit en CO2-uitstoot besparen, is goedkoper in onderhoud en kan bovendien een bijdrage leveren aan het oplossen van lichtvervuiling.

Een – veilige – cirkel van licht

 
Shahs systeem bestaat uit elektronica die op iedere – dimbare – lantaarnpaal kan worden geïnstalleerd. Het systeem bestaat uit onder meer LED-verlichting, omgevingsensoren en draadloze communicatie. Op het eerste gezicht lijkt het systeem op de al lang bestaande tuinlamp met sensor. Maar er zijn grote verschillen. Zo lichten bij Shahs systeem alle omringende lantaarnpalen op als er iemand nadert. De lampen gaan bovendien nooit helemaal uit; ze worden tot ongeveer 20 procent van de reguliere sterkte gedimd. De voorbijganger beweegt zich als het ware in een – veilige - cirkel van licht. Een extra bonus is dat de lampen zelf aan een meldkamer doorgeven dat ze stuk zijn. Dat maakt onderhoud efficiënt en goedkoper dan nu.

Marktintroductie


De pilot op de TU Delft campus is bedoeld om het systeem goed te testen en af te stemmen, zodat de lampen niet feller gaan schijnen bij zwiepende takken of voorbijlopende katten. Shah werkt met zijn TU Delft spin-out bedrijf Tvilight aan de marktintroductie van het systeem en verwacht binnen drie tot vijf jaar winstgevend te kunnen zijn. Shah: ‘‘Deze technologie is op bepaalde punten anders dan bestaande systemen van andere bedrijven. Alle techniek is inmiddels gepatenteerd.” Ook de TU Delft is benieuwd naar de resultaten van de pilot. Hoogleraar windenergie Gijs van Kuik houdt zich actief bezig met het verduurzamen van de campus: “We zijn blij met deze ontwikkeling. Dit is een veelbelovende kans om energie te besparen op straatverlichting.”

Prijsvraag


Dat de pilot op de campus is gerealiseerd was de prijs die Chintan Shah in maart 2010 won in de Campus Energy Challenge, een wedstrijd voor studenten van de TU Delft die met ideeën kwamen om efficiënter met energie om te gaan op de universiteitscampus. De prijsvraag was een initiatief van het Delft Energy Initiative.

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov om 13:41 uur

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend

6 nov om 09:27 uur

Het plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart

29 okt om 10:10 uur

's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting

25 okt om 08:40 uur

Hoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober

11 okt om 09:55 uur

Op 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…

Lees verder »
descriptionArtikel

LED For President

8 okt om 09:54 uur

Voor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder

24 sep om 14:57 uur

Dertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…

Lees verder »
descriptionArtikel

Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten

23 sep om 08:35 uur

Wat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…

Lees verder »