Iedere boom in de gemeente Groningen heeft eigen beheerplan
“We beginnen met een visuele inspectie”, zegt Henk Jan Hofman, één van de drie gemeentelijke boomspecialisten. “We doen een rondje stam, kijken naar de kruin, of er takken zijn afgebroken en of er beschadigingen zijn. Als we gebroken takken zien, kijken we of er een snoeiactie nodig is. In dat geval gaat er een hoogwerker heen en halen we de tak eruit. Als alles goed is, gaan we naar de volgende boom.”
Extra aandacht
De drie bomenspecialisten inspecteren alle bomen in de gemeente minstens één keer in de vier jaar. Twintigduizend bomen in de stad hebben extra aandacht nodig en worden vaker geïnspecteerd. “Elk jaar bekijken we de essen in verband met de essentaksterfte, en kastanjes drie keer per jaar vanwege de kastanjeziekte. Platanen kunnen de massariaziekte hebben, die controleren we ook 1 à 2 keer per jaar, net als de iepen, die we twee keer per jaar controleren op iepenziekte”, aldus Hofman.
Bij de inspectie wordt er gekeken naar gegevens als de omgeving, de conditie, omvang van de boom en de kwaliteit van het overgebleven hout. De bevindingen worden verwerkt in een beheersysteem. Iedere boom heeft een unieke nummer. Achter dit nummer hangen alle gegevens die nodig zijn voor het beheer.
Bron: Gemeente Groningen
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurYoung professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers
21 mrt om 14:53 uurOok in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…
Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge
21 mrt om 09:58 uurDe Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…
Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem
19 mrt om 09:03 uurMet meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…
Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering
14 mrt om 10:55 uurBlijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven heeft…
Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte
12 mrt om 16:49 uurIn steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…