Hondenontlasting krijgt tweede leven als straatverlichting
Tien zakjes hondenpoep zijn genoeg om één straatlantaarn gedurende twee uur te laten branden, schrijft BBC. Mensen die hun hond uitlaten, worden aangemoedigd om de hondenpoep in een zogeheten anaerobe vergister te werpen. Deze installatie zet het afval om in methaan, wat ervoor zorgt dat de lamp gaat branden.
Zo werkt het
* Hondeneigenaren kunnen gratis papieren zakjes ophalen om de hondenpoep in te deponeren
* De zakjes met hondenontlasting worden in het apparaat gedeponeerd. Door aan een hendel te draaien, komt de ontlasting in de biovergister terecht
* Microben breken het afval af en binnen enkele dagen wordt biogas geproduceerd dat in een kleine gashouder wordt opgeslagen
* Als de lamp detecteert dat het donker is, kan het zijn eigen gastoevoer inschakelen en wordt een gasmantel ontstoken, om zo de lamp te verlichten.
De ontwerper van dit plan bij de Malvern Hills, Brian Harper, is van plan om vergelijkbare installaties in andere gebieden te realiseren. In het Verenigd Koninkrijk zijn volgens een schatting zo’n 1 miljoen honden die in totaal zo’n 1.000 ton aan poep produceren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…