Handleiding voor participatie bij openbare verlichting
Stel, je maakt voor het centrum van je dorp of stad een nieuw verlichtingsplan. Uiteraard ga je bewoners en andere belanghebbenden erbij betrekken. Participatie is immers een van de speerpunten van jouw gemeente. Maar hoe ga je te werk? Licht en Donker Advies schreef een handleiding Participatie & Openbare Verlichting.
Participatie wordt steeds gangbaarder, ook in het werkveld openbare verlichting. Tegelijkertijd roept het nog regelmatig discussie en zelfs weerstand op. Sommige OVL-ers zien het als ‘gedoe’ of als iets wat veel tijd kost en weinig oplevert. Er zijn echter goede redenen om ermee aan de slag te gaan.
Van techniek naar een prettige openbare ruimte
Bij openbare verlichting richten we ons al snel op technieken, lichtberekeningen, beheerkosten en normen. Maar uiteindelijk heeft al dat werk maar één doel: zorgen dat de openbare ruimte veilig en prettig is voor de gebruikers. Het gaat uiteindelijk om de mensen. Die staan centraal, daar doe je het voor. Burgerparticipatie helpt om (gezamenlijk!) goede keuzes te maken, afgestemd op de wensen en behoeften van de gebruikers. En het vergroot de betrokkenheid van mensen bij hun omgeving.
De handleiding springt bij waar het algemene participatiebeleid van de gemeente niet in voorziet. Het gaat dus niet over participatie bij (her)inrichting van de openbare ruimte in het algemeen, hoewel sommige informatie daar wel goed bruikbaar voor zou kunnen zijn. Het boekje bestaat uit drie delen.
Praktijkvoorbeelden
In het eerste deel worden onder meer begrippen uitgelegd, worden verschillende vormen van participatietrajecten beschreven en komen communicatiemiddelen aan bod. In het tweede deel worden aan de hand van praktijkvoorbeelden tips gegeven, maar staat er ook telkens een kritische noot bij. Elk project heeft een bepaalde invalshoek, denk aan het verwijderen van verlichting, toepassen van telemanagement of het verledden van het areaal. Bijna elk veel voorkomend project komt aan de orde.
Met het derde deel van de handleiding kan de ovl-ambtenaar echt aan de slag. Er wordt een heel aantal instrumenten en afwegingskaders aangereikt die gebruikt kunnen worden bij het opstarten van een succesvol participatietraject.
OVL Symposium 2020
Het beleid van de gemeente biedt helaas niet altijd voldoende houvast bij een specifiek werkveld. Met de praktische handleiding Participatie & Openbare Verlichting wordt het een stuk makkelijker om samen met bewoners tot een goed resultaat te komen Op het OVL Symposium 2020 presenteren Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans de handleiding.
Lees hier alles over het OVL Symposium

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…