‘Glowing Nature kan nieuwe manier zijn om openbare ruimte te verlichten’

dinsdag 12 april 2022
timer 3 min
Op 14 april is de finale van de Light Challenge op het Floriadeterrein in Almere. De tien studententeams gaan op deze dag de innovatieve lichtconcepten presenteren. Projectleider Jan Bakker en Sjaak Roosenboom van de gastgemeente Almere blikken alvast vooruit.

De Light Challenge daagt nieuwe generaties uit om samen met bedrijfsleven en overheid tot innovatieve concepten te komen voor verlichting. Het thema van de Light Challenge is Glowing Nature. “De reden van het thema is dat we al jaren bezig zijn met de omslag naar ledverlichting. Wij dachten voor deze opdracht nog een stap verder te gaan. We moeten veel energie besparen en de lichtvervuiling terugdringen in de openbare ruimte. Deze vraagstukken komen terug in de opdracht. Wat als je energie gebruikt vanuit sapstromen of de ondergrond? Kun je daarmee licht generen en waar loop je dan tegenaan? Het kan uiteindelijk een nieuwe manier zijn om de openbare ruimte te verlichten, zonder veel energie te gebruiken”, aldus Bakker.

Prototypen

Tijdens het evenement Luna Nights in Leeuwarden eind maart presenteerden de tien studententeams de eerste prototypen van de lichtconcepten. “Ik vond de concepten erg verassend”, zegt Roosenboom. “Er zitten echt goede ideeën tussen. Wat je ook ziet is dat ze ook licht op maat proberen te creëren, waarbij de verlichting dus niet de hele nacht brandt.” Ook Bakker was blij met de inzendingen van de teams. “Als je de verschillende concepten bekijkt zie dat de teams goed gebruik maken van energie uit de natuur. Het is mooie eerste aanzet om iedereen bewust te maken dat het ook echt anders kan. We hebben een uitdagende opdracht gecreëerd. De teams hebben veel tegenslagen gehad door de coronamaatregelen. Ze zijn in sommige periodes nauwelijks bij elkaar geweest. Des te knapper zijn de concepten die nu bedacht zijn”, stelt Bakker.  

De gemeente Almere is deze editie de organisator van de Light Challenge . “We hebben de wedstrijd uitgeschreven en verschillende bijeenkomsten georganiseerd met inspirerende sprekers zoals Daan Roosegaarde, Ruud Koornstra, Winny Maas, Ermi van Oers, Henri Potze en Peter Scheer. Het gedachtegoed om studenten, overheid en bedrijfsleven met elkaar te koppelen is voor mij de nieuwe werkwijze voor de toekomst. De verhouding opdrachtgever en opdrachtnemer is niet meer van deze tijd en we moeten ons veel meer richten op samenwerking. Dat geldt ook voor gemeenten onderling. Samen komen we veel verder. Het is belangrijk om kennis met elkaar te delen”, aldus Roosenboom.

Vervolg

Op 14 april worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het Floriadeterrein. Bakker: “We hebben vanuit de Floriade een kavel toegewezen gekregen. De concepten worden daar geplaatst en zijn permanent te bezichtigen. We hebben op 14 april een gevarieerd programma de hele dag, waarbij ’s avonds de prijzen worden uitgereikt. De winnaars mogen een pitch verzorgen op een kennisbijeenkomst van de Floriade. Daarnaast heeft de European Space Agency (ESA), één van onze partners, aangegeven dat de drie winnaars een pitch mogen verzorgen tijdens de Space Week in Noordwijk. Daar komen 3000 mensen bij elkaar, waaronder partijen die nieuwe initiatieven willen financieren. Op deze manier hopen we dat concepten ook daadwerkelijk een vervolg gaan krijgen.”

Eerdere winnende lichtconcepten van de Light Challenge zijn ook daadwerkelijk gerealiseerd. Het laatste concept wat gerealiseerd is staat in Almere. “Op een marktplein in Almere Haven hebben studenten een concept ontwikkeld met een nieuwe manier van verlichten. Dat systeem hangt nu daadwerkelijk boven het plein. Het gaat om verlichting in verschillende lagen en met verschillende kleuren zodat het plein op een bijzondere manier wordt verlicht. We hopen dat de winnaars dit jaar ook de mogelijkheid krijgen om het lichtconcept daadwerkelijk uit te voeren in de openbare ruimte”, zo besluit Roosenboom.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

De tien lessen van smart lighting

3 feb om 14:15 uur

Bij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting als brug tussen heden en verleden

17 jan om 15:11 uur

Monumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen

8 jan om 08:44 uur

Traditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov 2024

In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien

27 nov 2024

In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov 2024

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov 2024

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »