Duurzame materialen voor Pater van den Elsenplein in Tilburg
Op het nieuwe plein wordt gebruik gemaakt van de CERO-stenen van het bedrijf Struyk Verwo Infra. Voor deze stenen wordt geen vervuilend cement gebruikt. De CO2-reductie van deze stenen is 70 procent ten opzichte van de op dit moment nog gebruikelijke betonstenen.
Daarnaast wordt het materiaal volledig elektrisch geleverd en gebeurt ook het aanbrengen van de CERO-stenen 100 procent elektrisch. Deze manier van werken zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Het Pater van den Elsenplein is het eerste project in Tilburg waarbij op deze manier wordt gewerkt. Het dient als proef voor toekomstige projecten. Aannemer Broeren, steenleverancier Struyk en de gemeente Tilburg betalen de kosten.
Klimaatfonds
Voor de realisatie van dit project is een bijdrage ontvangen vanuit het Klimaatfonds. Dit fonds is ingesteld door de Tilburgse gemeenteraad en draait nu anderhalf jaar. Sindsdien zijn 45 aanvragen ingediend voor (mede)financiering van plannen die bijdragen aan de klimaattransitie. Verkoeling door groen en water hoort daarbij, of het voorkomen van overlast na hoosbuien. Maar ook duurzame en vernieuwende energieprojecten en het bevorderen van hergebruik en circulaire economie. Deze aanpak is nu nog een proef, maar wordt wat de gemeente betreft in de toekomst vaker ingezet.
De gemeente bekijkt de mogelijkheden om volgend jaar nog een aantal straten op dezelfde manier in te richten. Uiteindelijk moet het de standaard gaan worden. Bas van der Pol, wijkwethouder en wethouder (Circulaire) Economie zegt erover: "We werken voortdurend aan een duurzamer Tilburg. Het Pater van den Elsenplein bevat alle belangrijke elementen die nodig zijn voor de toekomst van de stad. We zorgen voor meer groen en biodiversiteit en vangen het regenwater op: dit maakt het plein een koelere plek. Er komen groene ontmoetings- en speelplekken die uitnodigen om samen te komen. En we gebruiken duurzame, waar mogelijk hergebruikte materialen. Hopelijk zetten we met dit project de toon voor een nieuwe manier van werken."
Participatie
Over het ontwerp van het plein heeft een groep buurtbewoners en wijkpartners meegedacht. Zij hebben aandachtspunten, wensen en ideeën uit de buurt ingebracht. Bij het nieuwe plein is dan ook aandacht voor veiligheid, parkeren, water en groen. Ook komen er verschillende ontmoetingsplekken en krijgen de bewoners aan het plein een geveltuintje. Eind van het jaar moet het nieuwe plein gereed zijn.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Alphen aan den Rijn wil met gebruik multikokers regie houden in ondergrond
3 mrt om 14:14 uurIn twee projecten werkt de gemeente Alphen aan den Rijn met multikokers (ducts) voor telecomkabels. Het zijn…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan
24 feb om 14:51 uurVerzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…
Slim stroombeheer verbetert efficiëntie en duurzaamheid in de openbare ruimte
10 feb om 09:23 uurOntmoet de complete infrasector op Infra Relatiedagen 2025
3 feb om 10:42 uurVan 11 tot en met 13 februari transformeert de Evenementenhal Hardenberg tot dé ontmoetingsplek voor de grond…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…