Diverse gebruikersfuncties komen samen op nieuw Marktplein Hilversum
Langgewenst in Hilversum was al decennialang de marktlocatie van Hilversum. Op dagen dat er geen markt was, bevolkten 400 auto’s de lege vlakte. Ook de kermis en andere evenementen hadden hier hun plek. Echter, Langgewenst was nu niet een aantrekkelijke plek. Tijd voor een grootscheepse herinrichting.
Eén van de belangrijkste eisen aan het nieuwe plein was dat het obstakelvrij moest worden. In de oude situatie stonden her en der elektrische kasten verspreid over het parkeerterrein, evenals een aantal lichtmasten. Om ervoor te zorgen dat het Marktplein obstakelvrij, en dus geschikt werd voor markt én evenementen, werd PUTkast gevraagd om een plan te maken voor de nieuwe situatie.
Tijdens de voorbereiding op de herinrichting maakte PUTkast het gehele ontwerp en het begrotingstraject voor de elektrische voorzieningen. Eveneens verzorgde het bedrijf de realisatie en de ondersteuning bij de ingebruikname van de installaties en het uitwerken van de beheers- en onderhoudsaanpak.
Diverse gebruiksfuncties
In Hilversum werd één van de grootste markt- en evenementeninstallaties van Nederland gemaakt waarbij nadrukkelijk rekening is gehouden met de diverse gebruiksfuncties. Die bestaat uit twee centrale voedingskasten van 250 Ampère waarvan één voor de evenementeninstallaties en één gecombineerd voor evenementen en de markt. Het plein beschikt over een eigen distributienet waar tientallen PUTkasten zijn aangesloten voor de verdere distributie op de markt. Op deze installatie zijn ook de openbare verlichting aangesloten en de fontein van Rots Maatwerk. Hetzelfde geldt voor de drinkwaterinstallatie die de fontein voedt.
“De ondergrondse infrastructuur is aangelegd op basis van de opstelling van de markt, met logische looproutes”, vertelt Barend Spronk van de gemeente Hilversum. “Deze moesten voor de aanleg bekend zijn en vastgesteld, omdat de ondergrondse voorzieningen naderhand niet meer kunnen worden gewijzigd.”
De gemeente kwam bij PUTkast terecht na een marktverkenning, waarbij onder meer gekeken is naar de ervaringen met het Eemplein in Amersfoort. “Het uitgangspunt was dat de aan te brengen voorzieningen zo min mogelijk opvallen op het plein. Samen met PUTkast is het aantal benodigde aansluitpunten voor de markt bepaald en is het ontwerp van de installatie gemaakt. Er was een goede samenwerking, waardoor er een maximaal resultaat is behaald binnen het vastgestelde budget”, besluit Spronk.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Fietsenrek Toekan, toekomstgericht!
22 nov om 08:36 uurNa jaren van ervaring in de ontwikkeling en de productie van functionele en vandalismebestendige fietsenrekken…
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst
5 nov om 09:07 uurOp donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…
Nieuwe groene zit- en ontmoetingsplek bij Kunsthal Helmond
23 okt om 12:21 uurMuseum Helmond wil een aangename plek creëren waar kunst en natuur samenkomen. In samenwerking met hun partner…
Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark
7 okt om 15:55 uurHet Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…
Houten zitdekken voor groen Forumplein in Maastricht
7 okt om 15:46 uurHet Forumplein in Maastricht (pal voor het MECC) is onlangs herontwikkeld. Het is een groene en uitnodigende…
Amparo Zonoverkapping
1 okt om 09:51 uurSteeds meer organisaties stellen ambitieuze duurzaamheidsdoelen en rapporteren actief over hun prestaties op…