De meerwaarde van natuurlijk spelen
‘Natuurlijk spelen’ is hot. Nog hotter is de discussie over de definitie van ‘natuurlijk spelen’. Vele gemeenten stellen zichzelf terecht de vraag wat is dat ‘natuurlijk spelen’ eigenlijk? En wat is de meerwaarde? Iedere gemeente heeft hier een mening over, niet verwonderlijk gezien de hoeveelheid mensen die betrokkenen zijn bij het inrichten van natuurlijke (speel)ruimten. Tijdens de bijeenkomst is aan de hand van een presentatie een discussie gevormd over de vragen, om vervolgens de praktijk in te gaan en een bezoek te brengen aan een aantal natuurlijke speelruimte in Enschede.
Meerwaarde natuurlijk spelen
Ook bij het ‘natuurlijk spelen’ staat het spelenderwijs leren, ontdekken en ontmoeten centraal. Maar wat is nu het verschil tussen natuurlijk spelen en gewoon spelen? Om tot dit antwoord te komen zijn een aantal kernbegrippen geformuleerd die specifiek en alleen van toepassing zijn op natuurlijk spelen.
a) Band met de natuur --> verantwoordelijkheid, betrokkenheid
b) Stimuleren sociale ontwikkeling --> creativiteit, communicatie en samenwerken
c) Stimuleren cognitieve en emotionele ontwikkeling --> sneller tot constructie
d) Bevorderen lichamelijk gezondheid --> andere manier ontwikkelen “hutten bouwen”
e) Leren omgaan met risico’s --> veranderingen, spanning, aanpassen
Natuurlijk spelen voor iedereen
Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden, zo werd geconcludeerd tijdens de najaarsbijeenkomst ‘Natuurlijk spelen in al zijn breedte’. Natuurlijk spelen is er niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen. Creëer een natuurlijke (speel)ruimte en er zullen hardlopers, wandelaars en gezinnen te vinden zijn. Zorg er bij het creëren van natuurlijke (speel)ruimte voor dat het toegankelijk is en werk met vier zones; rust, natuur, spel/beweging en creativiteit, want natuurlijk spelen is meer dan alleen een plek waar kinderen komen.
NatuurEducatie Enschede
Aan de hand van een presentatie van NatuurEducatie Enschede werden de aanwezigen meegenomen naar een aantal succesvolle initiatieven in de gemeente Enschede, die hebben bijgedragen aan het realiseren van doelstellingen op het gebied van onderwijs verbetering en gezondheidsbevordering. NatuurEducatie vindt het belangrijk om te werken met groen op het schoolplein en door middel van bijvoorbeeld een moestuin te komen tot een educatieve ervaring voor de kinderen. Want: “Natuurspelen is namelijk niet spelen in natuurlijk groen, maar spelen met natuurlijk groen.”
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov om 09:05 uurDe groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov om 18:20 uurDe gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurIn de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het…
Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…