De Babbe bank

De Babbe bank
De Babbe bank werd oorspronkelijk ontworpen voor het stationsplein in Doetinchem, maar wordt sindsdien op vele plekken in de openbare ruimte toegepast. De lattenbank heeft een vloeiende, perfect ergonomische vorm en is voldoet aan het cradle to cradle principe.
Vernieuwd en geperfectioneerd
Omdat geen enkele bank conceptueel paste op het nieuwe stationsplein dat hij in 2000 ontwierp voor Doetichem, bedacht Harry Derks er zelf een: de Babbe. Sindsdien schenkt deze lattenbank aangenaam zitcomfort op verschillende plekken in de openbare ruimte – in Amsterdam bijvoorbeeld en in Utrecht. Nu, 10 jaar later, is de Babbe vernieuwd. Qua vorm en comfort het zitelement exact gelijk gebleven. Alleen de details zijn door een aangepaste constructie verder geperfectioneerd.
Ontvankelijk en comfortabel
Harry Derks van DLA+ rural & urban landscapes is behalve landschapsarchitect ook public designer. Hij had een zeer specifieke bank voor ogen: “Onze bank moest letterlijk ontvankelijk zijn. Hij moest gezelligheid uitstralen. Hij moest mensen uitnodigen, ze de gelegenheid geven even comfortabel uit te rusten en op een ontspannen manier met elkaar in contact te komen. Daarom hebben we gezocht naar een organische, stijlvolle en vorm; en naar materialen die prettig en warm aanvoelen. En natuurlijk moest het meubilair perfect zitten.”
Ergonomische vorm
Net zoals de meeste lattenbanken beantwoordt de Babbe aan alle duurzaamheidseisen van het ‘cradle to cradle’ principe: de latten zijn van duurzaam FCS-gekeurd hardhout en het frame is van recyclebaar thermisch verzinkt staal.
De bank onderscheidt zich in de strak regelmatige constructie en de onzichtbare montage. Verder is de Babbe niet één enkele bank maar een concept dat een hele familie van variaties omvat. Alle variaties hebben dezelfde vloeiende, ergonomische vorm: “Een contramal van het menselijk lichaam”, zegt Harry Derks.
Tijdloos
Door zijn ergonomie en zijn organische belijning is de Babbe tijdloos en breed toepasbaar. De lattenbank is verkrijgbaar in een heel scala aan uitvoeringen: van solitaire stoel (0.80m breed) tot – eindeloos aaneen te voegen – meerzitsbank (2 breedtes: 2.60 en 3.80m), met of zonder rugleuning (2 hoogtes: 1.07 en 1.78m), dubbel of enkel, opzichzelfstaand of tegen een wand geplaatst. De Babbe bank staat ook wel bekend onder de modelnaam Silla.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Dakterrassen: groene oase in stedelijke omgeving
11 mrt om 08:55 uurDakterrassen winnen steeds meer terrein in de stedelijke omgeving. Ze bieden niet alleen extra buitenruimte,…
Het voorjaar lonkt: samen genieten van de buitenruimte
3 feb om 14:27 uurMet de eerste zonnestralen in aantocht, wordt de buitenruimte weer dé plek waar mensen samenkomen. Of het nu…
Kunst in de openbare ruimte kan verschillende doelen dienen
23 jan om 08:45 uurDoor de tijd heen is er wisselende aandacht en ruimte voor kunst in de openbare ruimte. Van de standbeelden op…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…
De sprookjesachtige beelden van de Spacecowboys
17 dec 2024Al heel wat jaren vormen Paul Keizer en Albert Dedden kunstenaarsduo de Spacecowboys. Op diverse plekken in de…