Breda en Middelburg koplopers OVL

Koplopers
Het energiezuinig omspringen met openbare verlichting is een project van Agentschap NL. Gemeenten die zich hiervoor inspannen krijgen de titel 'koploper'. De Taskforce Verlichting van het Agentschap NL heeft gemeenten en provincies gevraagd hun plannen kenbaar te maken en zich als koploper te laten certificeren.
Lichtplannen Middelburg en Breda
Middelburg heeft een lichtplan dat onder meer voorziet in het vervangen van oude lantaarnpalen en lampen die monumenten aanlichtten door energiezuinige exemplaren zoals LED-lampen. Het lichtplan van Middelburg en het rapport over openbare verlichting van Breda zijn ter beoordeling opgestuurd naar het Agentschap NL. Dat heeft in december 2010 geleid tot het verstrekken van het ‘certificaat van koploperschap energiezuinige openbare verlichting’. Eerder werd al bekend dat het lichtplan de gemeente Culemborg heeft geleid tot een benoeming tot koplopergemeente.
Energiebesparin
g
In Breda zijn vorig jaar oude armaturen met TL-lampen vervangen door nieuwe met energiezuinige lampen. Dit zorgt voor een besparing van bijna 110.000 kWh per jaar en het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 67,7 ton.
LED
Sinds begin 2008 vonden in Breda vier proeven met LED-verlichting plaats. De resultaten van die proeven zijn opgenomen in het rapport dat naar Agentschap NL is gestuurd. Door de goede resultaten van die proeven heeft het college eerder bepaald dat in alle nieuwbouwprojecten de openbare verlichting uitgevoerd wordt met LED als lichtbron. Inmiddels is in enkele nieuwbouw-projecten in de Talmazone en in Teteringen dit uitgangspunt toegepast.
Alternatieve verlichting
Er lopen momenteel in Breda diverse acties om tot energiebesparing te komen zoals: ‘licht op aanvraag’ (ook wel dynamische verlichting) op fietspaden, het verwijderen lichtmasten in het buitengebied; bij verkeersonveilige situaties wordt juist wel verlicht en het dimmen van conventionele verlichting. Samen met de Regionale Milieudienst en Gemeente Roosendaal heeft Breda een plan bedacht om meer gemeenten actief te laten bezig zijn met energiebesparing in de openbare verlichting. Op dit moment nemen negen West-Brabantse gemeenten hieraan deel.
</
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…