Afwegingskader voor integrale aanpak openbare verlichting
Volgens CROW ervaren zo’n 3 miljoen Nederlanders (enige) moeite om zich in het donker door de openbare ruimte te bewegen. Door vergrijzing zal die groep de komende jaren groeien. In de huidige richtlijnen wordt weinig rekening gehouden met vergrijzing, de ondergrenzen zijn gebaseerd op de behoeften van een gemiddelde jonge Europeaan.
In opdracht van Bartiméus Fonds, Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde en Fonds Collectieve Kennis is CROW in augustus 2019 gestart met de ontwikkeling van een afwegingskader voor openbare verlichting. Directe aanleiding was de ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, waarmee Nederland het belang van gelijkheid en participatie in de samenleving voor alle inwoners onderschreef, ook voor mensen met een beperking.
Experts
Voor onderzoek en samenstelling van het afwegingskader heeft CROW een werkgroep samengesteld met experts op het gebied van verlichting, inrichting van de openbare ruimte en visuele beperkingen. Die werkgroep heeft een afwegingskader opgesteld waarin een aantal aspecten die van invloed zijn op de toegankelijkheid van de openbare ruimte bij kunstlicht worden meegewogen. Samenwerking tussen vormgevers en lichtontwerpers is hierbij een vereiste. Zo ontstaan doordachte, duurzame en omgevingsgerichte ontwerpen voor de openbare ruimte waar iedereen graag in verblijft.
Interdisciplinaire manier
Het belangrijkste uitgangspunt voor het afwegingskader is dat iedereen zich op een veilige manier door de openbare ruimte moet kunnen verplaatsen. Daarbij is het van belang dat obstakels op tijd waarneembaar zijn zodat er op tijd geanticipeerd kan worden. Iedereen moet op een zelfverzekerde van een route gebruik kunnen maken. Meer verlichting in de openbare ruimte is volgens de CROW-werkgroep niet de oplossing, ook het ontwerp van de omgeving speelt een grote rol. Het is van belang dat er op een interdisciplinaire manier naar het hele ontwerp en de afstemming van inrichting, materialen en verlichting gekeken wordt.
Bron: CROW

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…