Afwegingskader voor integrale aanpak openbare verlichting
Volgens CROW ervaren zo’n 3 miljoen Nederlanders (enige) moeite om zich in het donker door de openbare ruimte te bewegen. Door vergrijzing zal die groep de komende jaren groeien. In de huidige richtlijnen wordt weinig rekening gehouden met vergrijzing, de ondergrenzen zijn gebaseerd op de behoeften van een gemiddelde jonge Europeaan.
In opdracht van Bartiméus Fonds, Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde en Fonds Collectieve Kennis is CROW in augustus 2019 gestart met de ontwikkeling van een afwegingskader voor openbare verlichting. Directe aanleiding was de ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, waarmee Nederland het belang van gelijkheid en participatie in de samenleving voor alle inwoners onderschreef, ook voor mensen met een beperking.
Experts
Voor onderzoek en samenstelling van het afwegingskader heeft CROW een werkgroep samengesteld met experts op het gebied van verlichting, inrichting van de openbare ruimte en visuele beperkingen. Die werkgroep heeft een afwegingskader opgesteld waarin een aantal aspecten die van invloed zijn op de toegankelijkheid van de openbare ruimte bij kunstlicht worden meegewogen. Samenwerking tussen vormgevers en lichtontwerpers is hierbij een vereiste. Zo ontstaan doordachte, duurzame en omgevingsgerichte ontwerpen voor de openbare ruimte waar iedereen graag in verblijft.
Interdisciplinaire manier
Het belangrijkste uitgangspunt voor het afwegingskader is dat iedereen zich op een veilige manier door de openbare ruimte moet kunnen verplaatsen. Daarbij is het van belang dat obstakels op tijd waarneembaar zijn zodat er op tijd geanticipeerd kan worden. Iedereen moet op een zelfverzekerde van een route gebruik kunnen maken. Meer verlichting in de openbare ruimte is volgens de CROW-werkgroep niet de oplossing, ook het ontwerp van de omgeving speelt een grote rol. Het is van belang dat er op een interdisciplinaire manier naar het hele ontwerp en de afstemming van inrichting, materialen en verlichting gekeken wordt.
Bron: CROW
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov om 09:27 uurHet plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart
29 okt om 10:10 uur's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…
Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting
25 okt om 08:40 uurHoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…
OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober
11 okt om 09:55 uurOp 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…
LED For President
8 okt om 09:54 uurVoor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…
Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder
24 sep om 14:57 uurDertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…
Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten
23 sep om 08:35 uurWat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…