6 winnende ontwerpen voor opvallende fietsenrekken
Fietsen is zeer succesvol in Nederland. Dit heeft echter tot gevolg dat we met z'n allen wel wat zijn doorgeschoten in efficiëntie als het gaat om het stallen van fietsen. "Dodelijk saai", vindt Anita Dirix. In 2015 organiseerde ze daarom de eerste editie van het Kekke Rek, toe naar aanleiding van het Grand Départ, de start van de Tour de France in Utrecht,
Ook dit jaar ging een grote wielerronde van start in Nederland. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen kleurden dit jaar roze in het kader van de Giro d'Italia. In aanloop naar dit evenement werd de tweede editie van het Kekke Rek georganiseerd. Tientallen ontwerpers stuurden hun idee in voor een fietsenrek, het één haalbaarder en praktischer dan het andere, maar allemaal origineel. Hieronder het juryrapport over de zes winnende ontwerpen, die allen een plekje hebben gekregen in de openbare ruimte in Arnhem, Nijmegen of Apeldoorn.
De fietskaart-fietsen-stalling van Bob Vroegh
De jury vond dit een conceptueel interessante combinatie – een fietskaart en een fietsrek, al is het stallen van de fiets wel summier uitgewerkt. Het is niet duidelijk hoe de fietsen goed gestald kunnen worden. Bij het ingezonden ontwerp lijkt het waarschijnlijk dat men eerder de fiets gewoon tegen de fietskaart aangeleund wordt. De functionaliteit als stalling is dus nog onvoldoende uitgewerkt. De jury geeft de inzender de voordeel van de twijfel om in de uitwerkingsfase deze tekortkomingen nog glad te strijken.
Hekwerken van Martijn Schoots
Een ludiek idee met een goed verhaal. In Nederland zijn hekwerken als vanouds als fietsrekken gebruikt, waar de fietsen aan vastgeketend kunnen worden. Hoe mooi is het beeld dat niet alleen de fiets in Nederland zo herkenbaar is, maar dat een mooie opgepimpte Nederlandse omafiets vast wordt gezet aan het hekwerk van Downing Street nr.10? Het leuke van dit concept is dat het allemaal verschillende hekwerken kunnen zijn. De gekozen variant moet wel een referentie hebben met de omgeving waarin dit hekwerk wordt geplaatst. Dat betekent wel dat het idee alleen werkt als er eerst over de locatie wordt nagedacht.
200% , van Martijn Schoots
Tof! Het is ludiek door de schaalsprong. Dit ontwerp gebruikt een klassieker in de fietsrekken, die hier extra groot wordt uitgevoerd. Het originele ontwerp had een groot nadeel. Als het fout ging, en bijvoorbeeld de fiets omviel of om werd geduwd, dat je voorwiel kon beschadigen. Het risico van een voorwielklemmer is door het model zo groot uit te voeren simpel opgelost. Je maakt je fiets eraan vast door het model als een fietsnietje te gebruiken.
Altijd onderweg, eveneens van Martijn Schoots
Weer een conceptueel sterk verhaal, en een bijzondere manier om naar fietsen en fietsstallen te kijken. Het is een mooie reeks van rekken, waarbij er minimaal 2 of 3 bij elkaar moeten staan om het verhaal te vertellen. De ontwerpen zijn simpel, eenvoudig, maar goed vormgegeven. De uitvoering vraagt wel om een goeie detaillering.
Fiets – het fietsenrek van Iris van der Rest
Ook dit ontwerp is simpel en ludiek bedacht. Met een mooie knipoog naar het standaard fietsnietje. De standaard nietjes die zijn saai, dit is een speelse variant. Het model wordt gezien als een aanmoediging om te fietsen. Bij de uitvoerig is het van belang dat de verwijzing naar het traditionele fietsnietje wel sterk wordt gehandhaafd.
T-reks van Tjeerd Bloothoofd
Een heerlijk robuust model van ruw (corten) staal, gecombineerd met de subtiliteit van een gelaserd fietslogo. Dit is een ontwerp dat geschikt is voor een bijzondere stedenbouwkundige omgeving. Een echte eyecatcher . Het ontwerp heef door zijn robuustheid en eenvoud ook een multifunctioneel potentieel. Bij voorbeeld, als een ramkraak-beschermer, zit- of speelaanleiding. Een bijzonder kek rek als afsluiter van deze prijsvraag.
Meer lezen?
In Straatbeeld 3 van 2016 leest u een interview met Anita Dirix, initiatiefneemster van Het Kekke Rek. U leest onder meer waarom ze deze wedstrijd organiseert. En komt er volgend jaar een nieuwe editie? Word nu lid en lees de digitale editie van Straatbeeld vanaf 24 juni in onze Bibliotheek. Liever een papieren magazine? Stuur dan een mailtje naar klantenservice@acquirepublishing.nl

Het Kekke Rek leverde 6 winnende ontwerpen op, waaronder deze Fietskaart van Bob Vroegh
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Meer groen op hoogte: plantenbak en balustrade in één
6 mei om 10:04 uurIn stedelijke omgevingen wordt ruimte steeds schaarser, terwijl de behoefte aan groen juist toeneemt. FURNS…
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Het meest duurzame verkeersbord heeft u al in uw bezit
8 apr om 09:31 uurIn 2030 heeft de Rijksoverheid 50 procent circulaire inkoop als doel. Dit betekent dat producten en…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Dakterrassen: groene oase in stedelijke omgeving
11 mrt om 08:55 uurDakterrassen winnen steeds meer terrein in de stedelijke omgeving. Ze bieden niet alleen extra buitenruimte,…
Het voorjaar lonkt: samen genieten van de buitenruimte
3 feb om 14:27 uurMet de eerste zonnestralen in aantocht, wordt de buitenruimte weer dé plek waar mensen samenkomen. Of het nu…