De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast kunnen hiermee namelijk aanzienlijk worden teruggedrongen. Vanuit de overheid is er echter nog geen eenduidige wetgeving omtrent vergroening. Hierdoor zijn gemeenten voornamelijk op zichzelf aangewezen om beslissingen te nemen over hoe ze dit vraagstuk willen aanpakken. FURNS neemt het initiatief om direct contact te leggen met gemeenten, zodat samen gekeken kan worden naar de mogelijkheden op dit gebied. “Een gemeente zo uniek en persoonlijk mogelijk bedienen, met daarin uiteraard de opgaven op het gebied van duurzaamheid en vergroening meegenomen, dat is wel echt waar wij voor staan.”
‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’
Bij FURNS zoekt men naar de balans tussen wat de gemeente wil en wat zij kunnen aanbieden. “Wat wij bijvoorbeeld in huis hebben, zijn modulaire planten- en boombakken met zitelementen, waarmee je groen en zitplaatsen met elkaar kunt verenigen. Daarmee bereik je twee doelen in één keer”, legt Oscar Gathier, hoofd sales bij FURNS, uit. “Het voordeel van de modulaire componenten is dat deze te verplaatsen zijn wanneer dat nodig is, waardoor het een zeer veelzijdige oplossing is.”
Meedenken in concrete oplossingen
Wat Gathier opvalt, is dat gemeenten wel op zoek zijn naar oplossingen om te vergroenen, maar dat ze nog niet altijd goed weten hoe ze dit concreet kunnen aanpakken. “Wij proberen dan ook met gemeenten mee te denken in concrete oplossingen. Het gaat natuurlijk niet alleen om het verduurzamen van de materialen, maar het gaat uiteindelijk ook om het vergroenen van de omgeving. Dat zijn twee stromingen die nogal eens door elkaar gehaald worden. Gaat het om het materiaalgebruik of hoe we het in de openbare ruimte kunnen plaatsen? Dit kan ook beide, en dat is ook waarom wij ook veel met bamboe werken. Onze stand op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht van dit jaar was dan ook volledig van bamboe om een goed beeld te creëren over de mogelijkheden.”
Initiële investering als ‘keerzijde’
De ‘keerzijde’ aan het toepassen van bamboe zit hem in de initiële investering. Gathier: “De kosten van bamboe zijn hoger dan die van hardhout. Vaak wordt hierdoor dan toch nog voor hardhout gekozen, omdat dit in eerste instantie goedkoper lijkt. De levensduur van bamboe is echter aanzienlijk langer dan van hout. Wij geven zelfs 25 jaar garantie op bamboe, wat de hogere aanschaf prijs volledig rechtvaardigt. Bamboe verschilt van hout ook in de belasting op het milieu. Waarbij een boom tientallen jaren nodig heeft totdat het volgroeid is en klaar om gekapt te worden, is bamboe in vijf jaar volgroeid.“
“De timmerfabriek van ons zusterbedrijf Awood verwerkt bamboe van verschillende kwaliteiten voor verschillende doeleinden”, vervolgt Gathier. “We maken voor 100 procent gebruik van hun expertise waardoor we steeds het juiste advies kunnen geven. Ik zou heel graag voor me zien dat bij bouwvoorschriften en vergunningsaanvragen opgelegd wordt dat een projectontwikkelaar of een centruminrichter op bamboe gaat sturen. Maar het lastige is; hoe smart en specifiek kun je duurzaamheid uitvragen?”
Hofbogenpark in Rotterdam
Furns houdt zich niet alleen dagelijks bezig met bamboe, maar ook met duurzame herinrichtingen in het algemeen. Een goed voorbeeld hiervan is de inrichting van het Hofbogenpark in Rotterdam. “Dit is een mooi voorbeeld van een herinrichting van een bestaande locatie. De voormalige spoorlijn wordt een park, waarbij een gedeelte van de oude functie intact blijft, en waar ze van het overige deel een park maken. Dat zijn mooie initiatieven vanuit gemeenten om meer met vergroening bezig te zijn. Daar maken wij dan ook graag onderdeel van uit, samen met onze partners.”
Een andere mooie beweging die Gathier ziet opkomen, is dat de gemeenten steeds vaker de samenwerking zoeken met burgers om stenen te vervangen voor groen. “Daarnaast krijgt verticaal groen ook een steeds belangrijker plek binnen de openbare ruimte. Toch mag dit in binnenstedelijke gebieden naar mijn idee nog wel meer aandacht krijgen.”
Adviserende rol richting gemeenten
“Wat wij wel proberen is een adviserende rol in te nemen richting gemeenten. Er zijn zoveel mogelijkheden om de vergroening aan te pakken, maar gemeenten weten niet altijd waar ze moeten beginnen. Door ideeën met elkaar te delen, kom je sneller tot mooie oplossingen. En waar wij wel degelijk werken met een vast assortiment, is een groot gedeelte van de uitvragen en leveringen maatwerk. Wij stellen gemeenten in staat in hun eigen signatuur te geven aan de groene invulling van de openbare ruimte. Hiermee is de individuele identiteit van een gemeente heel goed uit te dragen.”
De afwezigheid van wet- en regelgeving op het gebied van vergroening, ziet Gathier als een uitdaging. “Als je ervanuit gaat dat er 342 gemeenten zijn in Nederland, zijn er dus ook 342 verschillende opvattingen over vergroening. Door middel van individueel contact treden wij op als adviseur om de mogelijkheden van vergroening voor te leggen en hierover ideeën uit te wisselen. Buiten het rechtstreeks contact, is de samenwerking met onze partners zoals hoveniers belangrijk. Daarnaast bundelen we onze krachten met landschapsarchitecten, aangezien zij de visie vertalen naar de gemeente en inzicht verschaffen in de mogelijkheden binnen de ruimtelijke ordening.”
Samenwerking
Het versterken van elkaar zag Gathier ook terug in de samenwerking met de gemeente Horst, in Limburg. “Zij kwamen het eerst met het idee over verplaatsbare plantenbakken die we dan ook in samenwerking met de gemeente hebben ontworpen . Door deze uitvraag en levering is uiteindelijk ons standaard assortiment Greenpoints uit ontstaan. De meeste voldoening halen wij uit maatwerk: unieke projecten, met unieke nieuwe ontwerpen die nergens anders eerder geplaatst zijn. Een gemeente zo uniek en persoonlijk mogelijk bedienen, met daarin uiteraard de opgaven op het gebied van duurzaamheid en vergroening meegenomen, dat is wel echt waar wij voor staan.”
FURNS
Uden
0413 – 39 52 62
furns.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst
5 nov om 09:07 uurOp donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…
Nieuwe groene zit- en ontmoetingsplek bij Kunsthal Helmond
23 okt om 12:21 uurMuseum Helmond wil een aangename plek creëren waar kunst en natuur samenkomen. In samenwerking met hun partner…
Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark
7 okt om 15:55 uurHet Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…
Houten zitdekken voor groen Forumplein in Maastricht
7 okt om 15:46 uurHet Forumplein in Maastricht (pal voor het MECC) is onlangs herontwikkeld. Het is een groene en uitnodigende…
Amparo Zonoverkapping
1 okt om 09:51 uurSteeds meer organisaties stellen ambitieuze duurzaamheidsdoelen en rapporteren actief over hun prestaties op…
Duurzame innovatie: Trespa en VelopA ontwikkelen stijlvolle stalling voor fietsen, scooters en motoren
20 sep om 10:19 uurTrespa klopte bij VelopA aan voor een stijlvolle overkapping op maat waar werknemers hun motoren, brommers,…