Solar verlichting kan ook bij Nederlands weer
Zelfs het ingraven van accu's in de grond is geen garantie op een volledige nacht verlichting. Bovendien geniet het ingraven van accu’s niet de voorkeur vanwege bekende nadelen voor het milieu. Uit diverse gesprekken bleek echter dat de wens om solar verlichting te gebruiken bij verschillende gemeenten wel degelijk bestaat. Het grootste bezwaar is de beperkte accucapaciteit in de wintermaanden in combinatie met de aanschafkosten.
“Met onze grootste afnemer Gemeente Alphen aan den Rijn hebben wij dit idee doorgesproken en de kenmerken en specificaties op een rij gezet. Deze vormden de basis bij het ontwikkelen van een nieuwe Solar Lichtmast die er, net als onze veel verkochte Plug&Play lichtmasten, fraai uitziet, makkelijk te installeren is én beschikt over voldoende capaciteit om de wintermaanden goed door te komen.”
Sun Park Innovation heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het nieuwe product. Het nieuwste model Solar Lichtmast komt begin 2019 op de markt. De mast draagt de naam Phebe en is ontworpen door ipv Delft. Phebe is geschikt voor de Nederlandse weersomstandigheden en is leverbaar met een accu vanaf 240Wh tot 600Wh, een zonnepaneel vanaf 80W tot 120W, een dimprofiel en is op afstand te monitoren en te besturen.
CO2-reductie
“Met de komst van de Phebe zijn wij ervan overtuigd dat het aantal Solar Lichtmasten flink zal toenemen in Nederland,” zegt Beekman Houdijk.“En dat is maar goed ook, want dit bespaart niet alleen energieverbruik, maar betekent een flinke reductie in CO2-uitstoot. Hiermee zullen de gemeenten eerder de doelstellingen uit het Energieakkoord bereiken. Wat de kosten betreft, ook die hebben wij klein gehouden. Immers, onze missie is om Nederland te helpen verduurzamen. En dat doen wij met elkaar!”
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…