OVL Symposium: lekker live bijpraten over het vak én met elkaar
De aftrap van het symposium werd verzorgd door dagvoorzitter Geertje Hazenberg van de NSVV. Na een kort woord van welkom vanuit organisatoren NSVV, OVLNL en Light Challenge was het woord aan Gerke ten Have van de gemeente Amsterdam. In zijn keynote nam hij de bezoekers mee in de wereld van artificial intelligence. De gemeente Amsterdam heeft een breed scala aan openbare verlichting in de stad. Zo zijn er onder meer 120.000 lichtmasten en 150.000 armaturen in de stad te vinden. De missie van de gemeente Amsterdam is uiteraard het verlichten van de stad en zo bij te dragen aan de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Tevens kan verlichting bijdragen aan sfeer en beleving. Een van de uitdagingen waar de hoofdstad vanuit beheersperspectief voor staat, is het gelijkmatiger verdelen van alle storingen op het gebied van de openbare verlichting. “Het is namelijk zo dat er in de winter veel meer storingen gemeld worden dan in de zomer. Op zich logisch, maar het oplossen van storingen meer spreiden over het jaar levert veel voordelen op”, legt Ten Have uit.
Om meer duidelijkheid te krijgen over de openbare verlichting in de stad, rijden fietsen per deelgebied een bepaalde route door de stad om zo de diverse armaturen en masten in beeld te brengen. “Alle 150.000 lichtpunten in de stad worden op deze manier geregistreerd”, vervolgt Ten Have. “De gegevens die daaruit komen, worden geregistreerd in de E-form app, waarna een beeldanalyse met algoritmes volgt, wat als het ware fungeert als validatie van de visuele inspectie.” Tegenwoordig is ook op auto’s van de parkeerinspectie in de gemeente Amsterdam een camera geïnstalleerd, zodat zij ook kunnen meehelpen met het registreren van de gegevens van alle armaturen in de stad.
Na de keynote van Gerke ten Have was het tijd voor de eerste pitch van de dag, die werd verzorgd door Frank Boertje van Van Gelder. Hij nam ons mee door de geschiedenis en toekomst van openbare verlichting als integraal onderdeel van de openbare ruimte. De overige pitches zoomden vooral in op de huidige ontwikkelingen in de openbare verlichting en een blik op de toekomst.
IGOV-speldje
Ook tijdens dit OVL-symposium was het weer tijd om het IGOV-speldje uit te reiken. Dit jaar ging de onderscheiding naar Elke den Ouden. Arthur Klink tijdens de uitreiking: “Jouw kracht is vooral dat je zowel een wetenschappelijke visie hebt over verlichting, maar dat je ook kijkt naar wat nu écht mogelijk en realistisch is op dat gebied.” Elke den Ouden was als eerste vrouwelijke winnaar van het speldje blij verrast met de uitreiking. “Ik ben natuurlijk erg trots op het feit dat ik het speldje heb mogen ontvangen. Het is een aanmoediging om door te gaan met het mooie en waardevolle werk.”
Debat, Workshop en Kennis
Het symposium werd inhoudelijk verder versterkt door een sessie onder leiding van Young Watt. “Ons doel is om jongeren meer te betrekken bij deze mooie wereld en hen deel te laten nemen in de branche, zowel met ideeën als uitvoering”, zo stelt voorzitter Rick Staring van Young Watt.
In zijn Kennissessie zoomde Toine Adams in op een onderzoek naar vervuiling van ledarmaturen en hoe dit effect heeft op de lichtkwaliteit. In 2018 is gestart met onderzoek en in juni 2020 is het onderzoek afgerond. Er werden in de meetmethode meerdere meetmomenten geprikt en als laatste een meting direct voor en na de schoonmaak van de armaturen. De metingen werden gedaan bij de zelfde hoeveelheid omgevingslicht. Aan de kleuren in de afbeelding met uitkomsten is te zien dat de hoeveelheid licht op de rijbaan verminderd is en dat de lichtdistributie (gelijkmatigheid) veranderd door vervuiling. Vastgesteld is dat de luminantie tot 36 procent afneemt bij vervuiling van de armatuur en de gelijkmatigheid afgenomen is met 15 procent op deze locatie.
Uitreikingen
Aan het eind van een dag vol inspirerende sessies, workshops en keynotes, was het tijd voor een aantal uitreikingen. Zo reikte John de Joode het certificaat European Lighting Expert Outdoor uit aan Nico de Kruijter en Marcel van der Staaij. Tenslotte ontvingen Rick Staring van Young Watt en John de Joode van de NSVV de publicatie Vijf jaar trends in de openbare verlichting uit handen van Arthur Klink. Deze publicatie is verschenen ter ere van het vijfjarig bestaan en daarmee het eerste lustrum van de OVL-monitor.
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov om 09:27 uurHet plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart
29 okt om 10:10 uur's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…
Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting
25 okt om 08:40 uurHoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…
OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober
11 okt om 09:55 uurOp 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…
LED For President
8 okt om 09:54 uurVoor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…
Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder
24 sep om 14:57 uurDertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…
Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten
23 sep om 08:35 uurWat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…