Met slim licht realiseer je duurzaamheidsdoelen
En niet zonder reden, want met slimme verlichting kan de kwaliteit goed afgestemd worden op de behoefte, minder uitval doordat defecten vanzelf gemeld worden voor herstel, het heeft grote beheersmatige voordelen en hiermee is (nog) meer energie te besparen.
Grootschalige toepassing heeft tot op heden beperkt plaats gevonden. De terughoudendheid is wel te begrijpen. Ontwikkelingen op het gebied van slimme verlichting gaan razendsnel. Het is lastig de ontwikkelingen op dit vlak bij te houden en de kans dat je een systeem aanschaft dat niet voldoet aan de verwachtingen is aanwezig.
Meer dan de juiste technologie
De beheerders stellen nogal eens de vraag welke slimme verlichtingsoplossing goed is voor toepassing in de gemeente. Leveranciers leggen de focus op technische mogelijkheden van hun producten, terwijl voor beheerders bij de systeemkeuze de technologie uiteindelijk vaak maar een van de criteria is. Het eigen onderzoek van Spectrum heeft geleerd dat de behoeften van beheerders ook op het vlak van robuustheid en betrouwbaarheid van de technologie liggen.
Succesvol toepassen
De ervaring leert dat als je de juiste stappen voor de systeemkeuze doorloopt, de slimme installatie bijna vanzelf uitrolt. Belangrijk hierbij is eerst de gemeentelijke ambities in beeld te brengen en de hieraan gerelateerde doelen te verwoorden. Dit zijn misschien dure woorden, maar in de regel zijn het eenvoudige uitgangspunten die met basisfunctionaliteit van leveranciers goed zijn te realiseren.
Een praktijkvoorbeeld
De foto’s tonen een project, waarbij de verlichting op de toekomst is voorbereid doordat deze is voorzien van communicatie en een serieuze energiebesparing is gerealiseerd. Duidelijke, herkenbare uitgangspunten. De resultaten in dit proefproject geven helderheid in de mogelijkheden van de gekozen technologie. De opdrachtgever maakt zo onderbouwd de juiste keuzes voor de toekomstige renovaties.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Energiezuinige en vleermuisvriendelijke verlichting in RijswijkBuiten
14 apr om 09:23 uurTussen het centrum van Rijswijk en Delft bouwt de gemeente Rijswijk sinds 2013 samen met ontwikkelaars aan…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…