Column Chantal Verspaille: Duister

donderdag 11 juli 2024

In elke editie schrijft Chantal Verspaille, schepen in een Vlaamse stad, een boeiende column. In deze editie schrijft ze over de opvatting dat meer licht niet altijd beter is. Soms hebben we recht op en behoefte aan duisternis. 

Een hele tijd geleden hadden we tijdens een nachtelijke stadsronde al geconcludeerd dat het op sommige plekken echt wel donkerder mocht/moest zijn. Het leek ons van waarde om die conclusie nog eens te trekken, maar dan nu nuchter. 

We hadden Vette Oscar dus verzocht om een nachtelijk snackpakket, maar dan zonder alcohol. Gepanikeerd nam hij contact met me op; was er iemand ziek? Of was Georgette zwanger? (Ik was een tikske beledigd dat hij er voetstoots vanuit was gegaan dat ik geen kadetje in de oven had). 

Maar goed, ook tijdens deze nachtelijke nuchtere ronde kwamen we tot dezelfde conclusie; onze planten, dieren en stadgenoten hebben recht op duisternis.  

Het gebeurde tijdens een pauze met mini quiches met geitenkaas en prei, op een bankske in het park. Zjef had zijn iPad meegenomen om ter plaatse te kunnen spelen met de verlichting. Per ongeluk schoof hij alle verlichting helemaal uit, waardoor we omhuld door de duisternis als versteend op ons bankske zaten.  

Ik weet niet wanneer gij, lezer, voor het laatst ‘s nachts in een bos was, maar bomen zijn echt bijzonder angstaanjagend in het duister. Het beetje licht dat ge kunt ontwaren, onttrekken zij aan uw oog. Bomen verworden tot het zwartste zwart dat er bestaat. En bovendien, alle sprookjes waarschuwen u voor het bos, dat zal zeker niet voor niks zijn. Een wolf woont nooit in een doorzonwoning, nee, in het bós! 

We waren er allemaal ongemakkelijk van, Eddy spoorde Zjef aan om snel weer licht te maken. ‘Schepen, kijk’, sprak Zjef zacht en wees naar boven, ‘stérren!’ Als kleine kinderen keken we met open mond naar de verlichte hemel. Ik kon me niet herinneren die hier ooit gezien te hebben. (Na alle regen van de afgelopen maanden was mijn lust om naar de lucht te kijken sowieso verdwenen.)  

We hebben er zeker anderhalf uur gezeten. Het ging vanzelf. Waar is Pluto? Is dat de Grote Beer? Is het Noorderster, of Poolster? Mijn medewerkers en ik, we werden op de een of andere manier weer mens, met dank aan het duister. Vuur en sterren, dat is onze natuurlijke verlichting.  

Geen druppel gedronken, maar totaal gelukkig besloten we dat we deze ervaring aan iedereen gunden. Natuurlijk netjes gecommuniceerd op de site en in de krant: we gaan de natuur en onszelf wat rust gunnen. We hadden zelfs een sterrenwandeling georganiseerd, waar niemand op af kwam. 

De eerste donkere nacht ging nog, maar de dag erna ontplofte onze app, het regende klachten. Onze lokale persmuskiet, die tegenwoordig een eigen YouTubekanaal vult met berichten die heel dicht tegen Wappie aan schuren, kwam al snel met berichten over oudere dames die er beroofd waren van hun pensioen. Blijkbaar hebben wij geen wolven in ons park, maar wel bendes uit Oost-Europa.  

Niemand die zich afvroeg waarom die oudere dames zo massaal met hun portemonneeke ‘s nachts door het park moesten struinen. Ondanks dat; opwinding alom en natuurlijk, vragen in de raad.  

Er zit bij ons geen mens te wachten op mens te zijn.  

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom

31 mrt om 10:18 uur

Nieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…

Lees verder »
descriptionArtikel

De tien lessen van smart lighting

3 feb om 14:15 uur

Bij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting als brug tussen heden en verleden

17 jan om 15:11 uur

Monumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen

8 jan om 08:44 uur

Traditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker

29 nov 2024

In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…

Lees verder »
descriptionArtikel

Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien

27 nov 2024

In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…

Lees verder »
descriptionArtikel

Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken

16 nov 2024

De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…

Lees verder »
flash_onNieuws

OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco

15 nov 2024

Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…

Lees verder »