Armatuur Lowlander combineert functionaliteit met sfeerverlichting

dinsdag 23 juli 2024

De binnenstad van Groningen bruist 24/7. Dat brengt volop reuring en ook een aantal aandachtspunten met zich mee. De juiste openbare verlichting bijvoorbeeld, die straten functioneel en tegelijkertijd sfeervol verlicht, zonder bewoners of beveiligingscamera’s te hinderen. De afdeling Beheer Openbare Ruimte van de Gemeente Groningen koos na zorgvuldige afwegingen voor het armatuur Lowlander van Modernista.

“Wij willen de straten in de binnenstad functioneel verlichten voor winkelend en uitgaand publiek. Maar wij willen deze binnenstad ook zijn unieke uitstraling geven, door oude panden fraai aan te lichten”, aldus Zlatko Misic, technisch specialist OVL bij de gemeente Groningen. “Wij zochten dus een armatuur dat zowel functioneel is als ook sfeerverlichting biedt, zonder dat er lichthinder wordt veroorzaakt. Boven winkels en horeca wonen immers vaak mensen. De oplossing hebben wij gevonden in het armatuur Lowlander, dat speciaal voor de Nederlandse markt is ontwikkeld door de Spaanse fabrikant Setga. Door middel van twee Zhaga-connectoren kunnen wij de ledverlichting op afstand bedienen en bijvoorbeeld de bovenste verlichting iets dimmen, wanneer bewoners hier last van hebben of wanneer de politie ons laat weten dat beelden van beveiligingscamera’s in de stad worden gehinderd door het licht. De verschillende lichtbronnen worden door een eigen driver aangestuurd.” 

Lagere kosten, minder onderhoud 

In de binnenstad van Groningen hingen voorheen lampen van 100 Watt en hoger, tot wel 250 Watt. Deze lampen moesten om de twee tot tweeënhalf jaar worden vervangen met behulp van een hoogwerker. “Allemaal kosten en werkzaamheden waar we als beheerders nu geen rekening meer mee hoeven te houden”, aldus Misic. “De materialen van de behuizing van het armatuur Lowlander hebben een levensduur van minimaal 35 jaar. Bovendien is de Lowlander modulair opgebouwd en de drivers en led-units zijn uitwisselbaar. Dit levert ons veel minder onderhoud en dus ook minder kosten op.” 

In de A-straat en de Peperstraat is de Lowlander eerder al toegepast. Nu hangt het armatuur ook in de Herenstraat. “Wij pakken de verledding van onze binnenstad grondig aan”, aldus Zlatko. “Alle spandraden hebben we vernieuwd en we hebben nieuwe aansluitingen verzorgd. Tegelijkertijd hebben we armaturen die nog niet aan het einde van hun levensduur zijn laten reviseren door middel van retrofit-oplossingen. Wij gooien niets weg als het nog even mee kan. Binnen de gemeente hanteren wij het principe dat wij met het geld van onze burgers omgaan alsof het ons eigen geld is: we verspillen niets en denken goed na over uitgaven. Ook selecteren wij onze leveranciers met zorg. We willen fijne contacten met hen onderhouden en goede garantievoorwaarden krijgen. Het mooie van Modernista en hun leverancier Setga is dat ze geen armaturen uitfaseren, zodat we altijd kunnen voortborduren op de gemaakte keuzes. Bovendien besteden ze veel aandacht aan circulariteit.” 

Ledverlichting moet je tijd gunnen 

Bij de keuze voor nieuwe armaturen in Groningen is men niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn drie verschillende variaties van de Lowlander geplaatst met een uiteenlopend aantal ledplaten. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor één ledplaat met een soort melkglas eronder. Dit gaat weliswaar ten koste van de lichtopbrengst, maar zorgt voor minder lichthinder op straat.”  

Misic vindt dat je ledverlichting sowieso even de tijd moet gunnen. “Met ledverlichting kun je veel gerichter verlichten, maar mensen missen soms het strooilicht van meer traditionele lichtbronnen. Dan zeg ik altijd: geef het tijd! Bewoners van de stad moeten wennen aan de nieuwe situatie. Maar over de geplaatste Lowlander-armaturen hebben we niet één klacht ontvangen. Wij zijn dus zeer content met deze keuze.” 

Modernista 
Rijswijk 
085 – 876 9571 
modernista.nl 

Meer artikelen met dit thema

Openbare ruimte zo divers mogelijk inzetten

30 aug om 10:19 uur

Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

De favoriete plek van: Peter van Marle en Marco Nijhuis

9 aug om 10:51 uur

Voor Peter van Marle en Marco Nijhuis is het geen eenvoudige vraag: de favoriete plek noemen in de openbare…

Lees verder »
descriptionArtikel

Goede openbare verlichting zorgt voor sfeer en veiligheid

7 aug om 06:49 uur

In opdracht van de gemeente Haarlem heeft Modernista dit jaar de openbare verlichting in het Haarlemse…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleurrijke OVL-monitor biedt boeiende resultaten

6 aug om 08:36 uur

Het is alweer de achtste OVL-monitor. Ook dit keer leveren de enquêtes, ingevuld door zowel overheden als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zorg als overheid voor een efficiënte én juridisch juiste aanbesteding

5 aug om 08:01 uur

De één is specialist in het aanbestedingsproces. De ander is expert op het gebied van openbare verlichting.…

Lees verder »

'De openbare ruimte als huiskamer'

1 aug om 09:49 uur

Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…

Lees verder »
descriptionArtikel

Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling

1 aug om 09:47 uur

In september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De weg tot efficiënter gemeentelijk onderhoud en beheer van openbare verlichting

1 aug om 09:22 uur

Naarmate de gemeentelijke begrotingen steeds krapper worden, de arbeidsmarkt een uitdaging kent en de…

Lees verder »