Harde eis opdrachtgever goed voor circulaire economie
In 2017 schreef Barcelona een grote tender uit voor de levering van circa 6000 stadsbanken. Niet zomaar een bank, maar ontworpen volgens de een keiharde eis: 100 procent circulair en gemaakt door een producent met ISO14001 certificaat voor structureel milieumanagement.
Vast stond dat het een goed zittende bank met rug- en armleuningen (geschikt voor ouderen) moest worden, gemaakt van gerecycled materiaal (uit ingezameld plasticafval) dat na de gebruikscyclus ook weer 100 procent gerecycled kan worden. Verder moesten de banken een modern design hebben en innovatief en functioneel, economisch, sterk, onderhoudsvrij en anti-graffiti zijn, zonder risico van scheuren of splinters - dat alles met een garantie van 15 jaar.
De Spaanse partner van GroundLevel won deze inschrijving met de bank Ecosens, waarvan er inmiddels al honderden geplaatst zijn in en om Barcelona. Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht introduceerde GroundLevel met trots de bank Ecosens en kon Nederland kennismaken en proefzitten.
Recyclebaar
Allereerst zijn de stalen poten en armleuningen 100 procent recyclebaar. Voor de zittingen en de rugleuning is het tropisch hardhout ingeruild voor speciaal ontworpen kunststof planken met een houtstructuur. Door de kunststof planken (met gesloten uiteinden) te voorzien van een stalen koker krijgen deze de stijfheid die nodig is voor een bank in de openbare ruimte. Deze techniek wordt al langer toegepast, vaak door tijdens de extrusie van het kunststof een stalen kern in te brengen.Nadeel is dat deze kern zeer moeilijk of in het geheel niet te scheiden is van het kunststof. Om dit op te lossen wordt de stalen koker achteraf in de onderzijde aangebracht zodat deze, na demontage van de bank, als los deel overblijft.
Uitwisselen van onderdelen
De bank wordt geleverd met antidiefstalbouten (Torx) van roestvaststaal inclusief een speciaal bitje, zodat alle delen van de bank eenvoudig gerepareerd of vervangen kunnen worden. Mogelijke vandalen kunnen zonder dit bitje niets demonteren.
De vier poten staan stevig op het maaiveld en kunnen met bouten of chemische ankers op beton of asfalt worden vastgezet. Met een set grondankers van een halve meter lang is de bank eenvoudig te verankeren in de (zand)grond.
U las zojuist een artikel uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Fietsenrek Toekan, toekomstgericht!
22 nov om 08:36 uurNa jaren van ervaring in de ontwikkeling en de productie van functionele en vandalismebestendige fietsenrekken…
3D-betonprinten: duurzamer, sneller en meer ontwerpvrijheid
20 nov om 08:59 uurSaint-Gobain Weber experimenteerde al met het 3D-printen van beton sinds het begin van deze eeuw en realiseerde…
Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte gelanceerd
7 nov om 12:35 uurOm bij de toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte de uitdagingen voor de onder- en bovengrond…
Amsterdam zet nieuwe standaard in fietsparkeren: eerste Puccini-fietsenrek geplaatst
5 nov om 09:07 uurOp donderdag 10 oktober 2024 werd een nieuwe stap gezet in de fietsparkeeroplossingen in Amsterdam: het…
Nieuwe groene zit- en ontmoetingsplek bij Kunsthal Helmond
23 okt om 12:21 uurMuseum Helmond wil een aangename plek creëren waar kunst en natuur samenkomen. In samenwerking met hun partner…
Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark
7 okt om 15:55 uurHet Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…
Houten zitdekken voor groen Forumplein in Maastricht
7 okt om 15:46 uurHet Forumplein in Maastricht (pal voor het MECC) is onlangs herontwikkeld. Het is een groene en uitnodigende…
Amparo Zonoverkapping
1 okt om 09:51 uurSteeds meer organisaties stellen ambitieuze duurzaamheidsdoelen en rapporteren actief over hun prestaties op…