Familie van bruggen in centrum Almelo
Familie van bruggen
Een van de ontwerpvraagstukken in 2013 was, hoe om te gaan met de vormgeving van toekomstige bruggen. Bureau Stoep heeft destijds deze visie opgesteld samen met het ontwerp van de eerste brug. De toegangsbrug naar het nieuwe stadhuis. De visie geeft samen met het ontwerp van de Stadhuisbrug handvatten om toekomstige bruggen als één familie vorm te kunnen geven.
Karakteristiek aan de Stadhuisbrug is de golvende beweging van het dek en de randliggers. De golf symboliseert enerzijds het water dat wordt teruggebracht in het centrum. Anderzijds is deze golvende beweging identiek aan de golf in de voorgevel van het stadhuis. Dat zorgt voor een logisch en harmonieus geheel en maakt de brug uniek voor deze locatie. Het DNA van de bruggen uit zich door een golvende beweging, de kleur en de oplegging. De bruggen worden tussen de kademuren opgehangen waardoor de rollaag op de kademuur doorloopt ter plaatse van de brug. Hierdoor ontstaat een rustig beeld met één strakke lijn tot in het centrum.
De Tweede brug
In 2018 werd de familie uitgebreid met een tweede brug. De tweede brug is een stuk breder en wordt zwaarder belast waardoor de randliggers, in tegenstelling tot de eerste brug, niet konden worden gebruikt als constructieve dragers van de brug. Daarom is gekozen voor ‘traditionele’ liggers. Het dek en de hekwerken van de brug zijn golvend uitgevoerd, waardoor er een zeer herkenbare familie ontstaat.
Het hekwerk golft asymmetrisch met een hoge en een lage kant. Deze golvende beweging benadrukt tevens het verschil in opleghoogtes van de brug met ook een hoge en een lage kant. Ook deze brug is tussen de kademuren opgehangen. In Almelo zijn ze blij met de samenwerking met Bureau Stoep. “Bas Wallert van Bureau Stoep neemt je goed mee in zijn ontwerpproces en overlegt meer varianten. Samen kijk je wat het beste past, qua vormgeving maar ook technisch. Een fijne manier van samenwerken, en dat zie je ook in het eindresultaat”, aldus Wanda Roskam, landschapsarchitect gemeente Almelo.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2020. U kunt Straatbeel 3 gratis lezen in onze digitale bibliotheek.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Een fontein als blikvanger op het Stadsforum in Tilburg
24 mrt om 08:36 uurOp het Stadsforum in Tilburg vormt een moderne fontein een levendig middelpunt van het vernieuwde plein. Het…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Alphen aan den Rijn wil met gebruik multikokers regie houden in ondergrond
3 mrt om 14:14 uurIn twee projecten werkt de gemeente Alphen aan den Rijn met multikokers (ducts) voor telecomkabels. Het zijn…
Klundert zet in op levendig centrum met historische accenten
25 feb om 08:43 uurDe gemeente Moerdijk heeft ambitieuze plannen gepresenteerd om het centrum van Klundert te transformeren tot…
Vlaardingen pakt ophoogprogramma steeds integraler aan
24 feb om 14:51 uurVerzakkingen. De polder Holy in het buitengebied van Vlaardingen, waar in de jaren 80 van de vorige eeuw de…
Slim stroombeheer verbetert efficiëntie en duurzaamheid in de openbare ruimte
10 feb om 09:23 uurOntmoet de complete infrasector op Infra Relatiedagen 2025
3 feb om 10:42 uurVan 11 tot en met 13 februari transformeert de Evenementenhal Hardenberg tot dé ontmoetingsplek voor de grond…
Autovrije, natuurinclusieve openbare ruimte als trekker voor Merwede
24 jan om 09:05 uurIn het hart van Utrecht wordt met Merwede een binnenstedelijke wijk gerealiseerd met een uniek…