Dynamische verlichting voor landmarks in Deventer
De gemeente Deventer wilde aan de slag met haar identiteit. Men koos voor twee speerpunten: binnenstedelijke herinrichting en innovatieve lichtprojecties op markante plekken. Om verzekerd te zijn van draagvlak werden inwoners bij de planvorming betrokken. Een belangrijke voorwaarde voor de lichtprojecties was dat ze zouden aansluiten bij de gemeentelijke Lichtleidraad. Het connected LED-verlichtingssysteem Interact Landmark bleek de meest geschikte oplossing. In samenwerking met Signify ontstond een innovatief masterplan. Dit resulteerde in deellichtplannen per landmark en binnenstadgebied én afspraken over het onderhoud.
Trots
Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De binnenstad heeft inwoners en bezoekers veel te bieden: unieke winkeltjes, fijne horeca met zonnige terrassen en sfeervolle pleinen met monumentale gebouwen. Sommige locaties hebben zelfs regionale en landelijke bekendheid, zoals de Wilhelminabrug, Zandpoort en Hotel Finch. Het zijn ‘landmarks’ die bij inwoners bijdragen aan trots en verbinding en die, indien fraai verlicht, extra inwoners van binnen en buiten Deventer naar de binnenstad trekken.
Met Interact Landmark werkt de gemeente nu met verschillende statische en dynamische lichtscenario’s. Door aan te haken bij feestelijke gebeurtenissen, denk aan Koningsdag, theaterfestival Deventer op Stelten, het vermaarde Dickensfestijn maar bijvoorbeeld ook bij wedstrijden van voetbalclub Go Ahead Eagles, ontstaat extra beleving rondom het event.
Verassingseffect
De introductie van Interact Landmark en de spectaculaire ledlichtinstallaties vond gelijktijdig plaats met een fysieke herinrichting van de binnenstad en de openbare verlichting. Met deze totaalaanpak heeft de gemeente een consistent en herkenbaar binnenstadbeleid, waar verlichting een belangrijke rol in heeft. Het totaalplaatje, inrichting en verlichting, sluit aan bij Deventers gemeentelijk identiteit. De lichtscenario’s zijn ontwikkeld in overleg met de lichtontwerpers van Signify en kunnen op afstand worden in- en uitgeschakeld. Ze zorgen voor een verrassingseffect bij inwoners en bezoekers. Dit zorgt voor veel extra on- en offline exposure. Dan is het wel belangrijk dat alles goed werkt. Dit heeft Signify met de gemeente vastgelegd in een zogenaamd Lifecycle Services Contract.

Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
De tien lessen van smart lighting
3 feb om 14:15 uurBij het verslimmen van je openbare verlichting gaat het niet primair om slimme techniek, al klinkt het wel zo.…
Verlichting als brug tussen heden en verleden
17 jan om 15:11 uurMonumentale bruggen zijn niet alleen functionele verbindingen, ze zijn ook iconen van ons cultureel erfgoed en…
Meer aandacht voor comfort en sensorbedieningen
8 jan om 08:44 uurTraditionele lichtbronnen zijn zo langzamerhand volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ledverlichting heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov 2024In de rubriek 'Vijf vragen aan' bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov 2024In Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Knipperlichten in wegdek laten voetgangers in Valkenburg veilig oversteken
16 nov 2024De Cauberg in Valkenburg aan de Geul is een druk punt, waar zowel veel fietsers, auto’s als ook voetgangers…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov 2024Studio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…