Dynamische verlichting voor landmarks in Deventer
De gemeente Deventer wilde aan de slag met haar identiteit. Men koos voor twee speerpunten: binnenstedelijke herinrichting en innovatieve lichtprojecties op markante plekken. Om verzekerd te zijn van draagvlak werden inwoners bij de planvorming betrokken. Een belangrijke voorwaarde voor de lichtprojecties was dat ze zouden aansluiten bij de gemeentelijke Lichtleidraad. Het connected LED-verlichtingssysteem Interact Landmark bleek de meest geschikte oplossing. In samenwerking met Signify ontstond een innovatief masterplan. Dit resulteerde in deellichtplannen per landmark en binnenstadgebied én afspraken over het onderhoud.
Trots
Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De binnenstad heeft inwoners en bezoekers veel te bieden: unieke winkeltjes, fijne horeca met zonnige terrassen en sfeervolle pleinen met monumentale gebouwen. Sommige locaties hebben zelfs regionale en landelijke bekendheid, zoals de Wilhelminabrug, Zandpoort en Hotel Finch. Het zijn ‘landmarks’ die bij inwoners bijdragen aan trots en verbinding en die, indien fraai verlicht, extra inwoners van binnen en buiten Deventer naar de binnenstad trekken.
Met Interact Landmark werkt de gemeente nu met verschillende statische en dynamische lichtscenario’s. Door aan te haken bij feestelijke gebeurtenissen, denk aan Koningsdag, theaterfestival Deventer op Stelten, het vermaarde Dickensfestijn maar bijvoorbeeld ook bij wedstrijden van voetbalclub Go Ahead Eagles, ontstaat extra beleving rondom het event.
Verassingseffect
De introductie van Interact Landmark en de spectaculaire ledlichtinstallaties vond gelijktijdig plaats met een fysieke herinrichting van de binnenstad en de openbare verlichting. Met deze totaalaanpak heeft de gemeente een consistent en herkenbaar binnenstadbeleid, waar verlichting een belangrijke rol in heeft. Het totaalplaatje, inrichting en verlichting, sluit aan bij Deventers gemeentelijk identiteit. De lichtscenario’s zijn ontwikkeld in overleg met de lichtontwerpers van Signify en kunnen op afstand worden in- en uitgeschakeld. Ze zorgen voor een verrassingseffect bij inwoners en bezoekers. Dit zorgt voor veel extra on- en offline exposure. Dan is het wel belangrijk dat alles goed werkt. Dit heeft Signify met de gemeente vastgelegd in een zogenaamd Lifecycle Services Contract.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Vergroend visitekaartje voor gemeente Purmerend
6 nov om 09:27 uurHet plein voor het stadhuis van Purmerend heeft een metamorfose ondergaan. Auto’s staan tegenwoordig in een…
Drone brengt lichtbeeld Bossche binnenstad in kaart
29 okt om 10:10 uur's-Hertogenbosch heeft onlangs als een van de eerste gemeenten in Nederland een drone ingezet om in de…
Verduurzaming in Bunschoten: besparen met ledverlichting
25 okt om 08:40 uurHoe kunnen we - met behoud van een goed lichtniveau zonder lichthinder - besparen op openbare verlichting? Die…
OVL Awards: inschrijvingen nog mogelijk tot 18 oktober
11 okt om 09:55 uurOp 12 november worden de OVL Awards uitgereikt op het OVL Symposium. Het is nog tot 18 oktober mogelijk om een…
LED For President
8 okt om 09:54 uurVoor iedere editie van Straatbeeld schrijft Chantal Verspaille, in haar rol als schepen van een Vlaamse stad,…
Stijlvolle make-over in Breskens: gelijkmatig lichtbeeld zonder lichthinder
24 sep om 14:57 uurDertig PRUNUS V3 armaturen sieren de 'Boulevard' in Breskens, een woonstraat die een voet- en fietsverbinding…
Normec Rei-Lux blijft innoveren met meetdata van masten
23 sep om 08:35 uurWat is de staat van de lichtmasten en verkeerslichten en wanneer moeten zij vervangen worden? Rijksoverheid,…