Waterbergende weg als ‘ondergrondse sloot’ in Bergeijk

dinsdag 10 september 2024

De waterbergende weg biedt een innovatieve oplossing voor het inrichten van ruimte in stedelijke omgevingen. Door waterberging onder wegen te integreren, kan waardevolle bovengrondse ruimte worden vrijgemaakt voor woningbouw, natuur en andere functies. Dit is vooral cruciaal in dichtbebouwde regio’s waar elke vierkante meter telt.

Ruimtebesparing en Waterbeheer 

In veel gevallen wordt waterberging nog gerealiseerd door sloten, vijvers of wadi’s aan te leggen, wat aanzienlijke ruimte inneemt. Hoewel deze elementen esthetische en recreatieve waarde toevoegen aan woonwijken, beperken ze de beschikbare ruimte voor andere noodzakelijke functies. De aanleg van waterbergingssystemen onder wegen, zoals het Aquaflow-systeem, biedt een efficiëntere ruimtebenutting en is daardoor ook financieel aantrekkelijk. 

Water eerst in de bodem opvangen 

Een ander voordeel van ondergrondse waterberging is de bijdrage aan het tegengaan van grondwaterdaling. In de huidige praktijk wordt hemelwater dat gebufferd wordt in sloten vervolgens weggepompt en afgevoerd richting IJsselmeer of de Noordzee. Dit kan leiden tot een daling van het grondwaterpeil, wat op de lange termijn problemen kan veroorzaken voor bodem, bebouwing en groen.  

Door regenwater eerst in de bodem te laten infiltreren en zo nodig pas daarna, via drainage, af te voeren, wordt het grondwaterniveau beter aangevuld. Dit is een belangrijke stap in het aanpakken van grondwaterdaling, een probleem dat op lange termijn wellicht groter is dan, de veel zichtbaardere, wateroverlast. 

Praktijkvoorbeeld: Aquaflow in Bergeijk 

In het plan de Hooge Berkt in Bergeijk is een dergelijk systeem toegepast tijdens de bouwrijpfase. Hier is 7000 vierkante meter Aquaflow-waterbergende weg aangelegd. Dit systeem functioneert als een ‘ondergrondse sloot’ die water buffert, vasthoudt en kan afvoeren en waar woningen al tijdens de bouw op kunnen worden aangesloten.  

Volgens specialist stedelijk water Bas van Hest van Civil Support wilde men aanvankelijk de waterberging invullen met wadi’s en greppels. Maar Aquaflow paste veel beter bij de wensen van de gemeente en het gaf meer ontwerpruimte in het stedelijk inrichtingsplan. 

De waterbergende weg is een veelbelovende oplossing om de schaarse ruimte in stedelijke gebieden optimaal te benutten en tegelijkertijd bij te dragen aan effectieve klimaatadaptatie.   

Aquaflow BV  
Amsterdam  
085 – 485 3270  
aquaflow.nl