Westbroekplein beste speelplek Amsterdam

woensdag 20 oktober 2010
timer 4 min
Jongeren: Westbroekplein beste speelplek Amsterdam Een Mysterie Team van jongeren heeft het Westbroekplein uitgeroepen tot de beste speelplek van Amsterdam. Met de Aldo van Eijckprijs die daarbij hoort, wint het plein een evenement ter waarde van €5.000. De prijs is een initiatief van de gemeente om jongeren te betrekken bij het inrichten van speelplekken. 
Westbroekplein beste speelplek Amsterdam


Aldo van Eijkprijs


Dit jaar reikt de gemeente Amsterdam voor het eerst de Aldo van Eijckprijs en de Aldo van Eijck aanmoedigingsprijs uit. Dit zijn prijzen voor het beste speelveld in Amsterdam en de prijs voor het speelveld met de grootste potentie. De winnaars worden bepaald door een Mystery Team, een groep van tien jongeren tussen de veertien en negentien jaar oud. Volgens Sytske Tjeerdema, beleidsadviseur van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (afdeling sport) in Amsterdam is het belangrijk dat jongeren zelf hun favoriete speelplein konden kiezen. \"We vinden het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij het inrichten van de sport en speelveldjes. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen wensen en behoeften. We stimuleren dat de stadsdelen jeugd en jongeren betrokken worden bij het ontwerpproces.”

Voorselectie


\"Beleidsadviseurs Sport van de zeven stadsdelen is gevraagd om één veld in goede staat en één veld in slechte staat in eigen stadsdeel te selecteren voor het Mysterybezoek. De beleidsmedewerkers sport moeten de selectie van de veldjes intern af stemmen met het ruimtelijke ordeningsbeleid\", vertelt Tjeerdema. \"De voorselectie moet de mogelijkheid uitsluiten dat een veld zonder toekomstperspectief bezocht en beoordeeld wordt. Met ‘zonder toekomstperspectief’ wordt bedoeld: een veld dat ruimtelijk op een verkeerde plek staat en gesloopt gaat worden, een veld waar de ondergrond (bijvoorbeeld de riolering) vernieuwd moet worden.\"

Westbroekplein als beste uit de bus


Het Mystery Team, bestaande uit tien jongeren tussen de veertien en negentien jaar, beoordeelt een goed sportveld op enkele kenmerken. Het Westbroekplein in stadsdeel Zuid-Oost kwam met een 3,84 (met een maximum van 5) als beste uit de bus. Tjeerdema: \"De locatie is goed, want het ligt naast de metro en middenin de wijk. Daarnaast is het plein onder meer geschikt voor iedere doelgroep, is het lekker ruim, is de verlichting goed en wordt het als een leuk speelplein ervaren.\" Verder vond het Mysterieteam het prettig dat er altijd wel wat te doen is op het plein.

Jongeren betrokken bij ontwerp


Deze maand nam Emile Jaensch, portefeuillehouder Sport de Aldo van Eijckprijs in ontvangst uit handen van gemeenteraadslid Brian Benjamin. Het stadsdeel heeft het Westbroekplein een paar maanden geleden opgeleverd en is tot stand gekomen met hulp van jongeren. De kinderen vulden enquêtes in, bezochten verschillende bestaande speellocaties om ideeën op te doen en verwerkten die ideeën tot maquettes. Deze ideeën zijn uiteindelijk verwerkt in het Definitief Ontwerp die aan de omliggende bewoners tijdens een Inspraakavond zijn gepresenteerd. Op een aantal kleine wijzigingen na is het ontwerp als zodanig uitgevoerd. Zelfs tijdens de technische uitwerking zijn de jongeren betrokken gebleven door onder meer input te geven op de detaillering van de skatepoul.


Aanmoedigingsprijs


In september kreeg het Robert Scottplein al de aanmoedigingsprijs uitgereikt. Met de aanmoedigingsprijs krijgt het plein een opknapbeurt ter waarde van €30.000. Onderdeel van de aanmoedigingsprijs is dat bewoners, jongeren uit de omgeving en het Mystery Team samen met het stadsdeel en een ontwerper van de Dienst ruimtelijke ordening een ontwerpsessie organiseren. Tjeerdema: “Als de doelgroepen bij het ontwerpproces worden betrokken zal het veld daarna ook intensiever worden gebruikt en zullen de bewoners zich ook meer verantwoordelijk voelen voor het beheer van het veld.\"

Aldo van Eijck


Aldo van Eijck (1918-1999) was een architect die in dienst van de gemeente Amsterdam de eerste openbare speelplekken in Amsterdam ontwierp. In Amsterdam zijn er ongeveer 700 speelplekken gerealiseerd met zijn ontwerpen.