Super aftrap Light Challenge 2018 Feel the night in Heerenveen
In zijn openingstoespraak wees Hans Broekhuizen, wethouder Gemeente Heerenveen op de enorme die de Light Challenge heeft genomen. Ooit klein begonnen met drie gemeenten zijn inmiddels twaalf gemeenten aangesloten, waaronder Amsterdam en Rotterdam.
Nynke Rixt Jukema, grondlegger van het gedachtengoed over licht en de beleving van de nacht, pleitte voor meer duisternis (‘we gaan het licht uitdoen’). In de drieslag van beleid, beleving en bewustwording moet dat gaan lukken, stelde de Friese architecte. Haar ideeën zijn opgepakt door de organisatie van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het zit een jaar lang verankerd in het programma.
Blauw licht
Jibbe Poppe, van Tauw, plaatste licht in het bredere kader van de openbare ruimte, en stipte in zijn betoog ook gezondheidsaspecten aan. Dit laatste werd in een zeer goed onderbouwd betoog door chronobioloog Marijke Gordijn toegelicht. Mensen zijn dagdieren en kunstlicht ’s nachts verstoort het bioritme. Doe ’s avonds gewoon minder licht, dat komt de gezondheid van mensen ten goede, aldus kort samengevat de presentatie van Gordijn. Zij wees in haar betoog op het teveel aan blauw licht van LED. Overdag is dat ok maar ’s nachts niet, dan hebben we meer rood licht nodig. Dus kies het juiste licht op het juiste tijdstip van de dag – om zo onze gezondheid te helpen.
Strikt beschermd
Victor Loehr, ecobioloog bij Rijkswaterstaat, ging in op de licht barrières van onze hoofdwegen – die het oriëntatie vermogen van vleermuizen (een ‘strikt beschermde diersoort) verstoren. Vleermuizen gaan daarom niet over de weg maar zoeken via viaducten, en bruggen naar onderdoorgangen. Door het nu nog veelal matige lichtniveau van deze doorgangen te verhogen (wat dreigt te gebeuren) ontneem je de vleermuizen deze escaperoute. Er zijn oplossingen, demonstreerde Loehr, bijvoorbeeld door gebruik van amberkleurige verlichting, of zorg voor kleuromschakeling aangestuurd door bewegingsdetectie.
Stellingen
Onder leiding van dagvoorzitter Sipke Jan Bousema en OVL.NL voorzitter Arthur Klink vond – na de pauze – een discussieronde plaats. Aan de hand van vijf stellingen werd interactief met de zaal gediscussieer. Rode draad was de verbreding van het vakgebied en de effecten van minder licht in de openbare ruimte.
Trendwatcher
De dag werd afgesloten door trendwatcher Richard van Hooijdonk – die – ademloos gevolgd door de zaal – zijn toekomstvisie ontvouwde. Een visie die eigenlijk geen toekomst meer is maar in veel opzichten al realiteit. Disruptie ‘all over’ en om in het geweld van de tech start ups overeind te blijven was er een tip van Richard die mooi aansloot bij de vele studenten in de zaal. CEO’s van ondernemingen moeten als de wiedeweerga twintigers in de board opnemen.