Ster van de Nachtprijs voor Waterland, Tata Steel en Texel
Ster van de Nachtprijs wordt uitgereikt door de Provincie Noord-Holland aan de beste plannen voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting in de provincie Noord-Holland. Doelstelling is om met deze prijs anderen te inspireren.
De wedstrijd stond open voor organisaties, bedrijven en overheden die een goed plan hebben om de kwaliteit van nachtelijke duisternis en energiebesparing te verbeteren, en dat bijdraag aan het tegengaan van lichthinder door maatschappelijk verantwoord te verlichten.
Drie categorieën
De prijsvraag bestaat uit drie categorieën: overheden, bedrijven, organisaties Voor alle categorieën waren er goede inzendingen die als voorbeeld voor anderen kunnen dienen, aldus de jury. In de categorieën, overheden, bedrijven, organisaties zijn de prijswinnaars:
Gemeente Waterland
De gemeente Waterland is de winnaar van de Ster van de Nachtprijs in de categorie overheden. Waterland krijgt de prijs voor hun plan om lantaarnpalen weg te halen langs het fietspad naast de ringweg rondom Monnickendam. De verlichting langs de ringweg gaat over op ledverlichting en de verlichtingssterkte wordt verminderd (van 70 naar 38 Watt). De fietspaden worden meeverlicht met lantaarnpalen langs de naastgelegen wegen, waarvan de verlichtingingssterkte ook nog eens wordt teruggebracht.
Tata Steel
Tata Steel is de winnaar van de Ster van de Nachtprijs in de categorie bedrijven vanwege het goed doordachte, integraal afgewogen plan dat is ingediend voor het uitschakelen van 237 lichtmasten gedurende de daluren en vervanging van lantaarnpalen door reflectoren langs 8 km weg aan de randen van het bedrijventerrein.
Vigor Novus
Het ingenieurs- en ontwerpbureau Vigor Novus van Pepijn Lijklema, uit Den Burg, kreeg de Ster van de Nachtprijs voor het inspirerende en bewezen uitvoerbare plan om de Openbare Verlichting op Texel maximaal te verduurzamen door het terugdringen van lichthinder en lichtvervuiling en het volledig energieneutraal maken van de verlichting. Met als ambitie om het Nationaal Park op Texel te transformeren tot een erkend Dark Sky Park.
Stichting Lisserbroek Samen Meer
Lisserbroek Samen Meer kreeg in de categorie organisaties een aanmoedigingsprijs in de vorm van een lichtadvies. Lisserbroek Samen Meer is een bewonersplatform dat burgerinitiatieven in Lisserbroek bundelt. De Werkgroep Duurzaamheid van dit platform wil duurzaamheid in brede zin (energie, afval, luchtkwaliteit, water, voedsel) verbeteren. Een van de stappen in dit kader is de omschakeling naar duurzame energie en ledverlichting. De werkgroep wil onder andere de openbare verlichting door ledverlichting in de dorpskern vervangen, de verlichting op doorgaande wegen buiten de dorpskern dynamisch maken, en verlichting in woonwijken in de nacht minderen.
Ster van de Nacht sculptuur
De winnaars ontvingen niet alleen de Ster van de Nachtprijs sculptuur. De prijs bestaat verder uit:
- De winnaars krijgen tevens een podium op het Ruimte en Licht Festival op 17 november in Eindhoven van de Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL).
- De Richtlijn Lichthinder van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV)
- Voorts ontvangen de winnaars (exclusief Texel – dat project is goeddeels klaar) een lichtadvies door lichtontwerper en – adviseur Robert Jan Vos.