Sportpleintje cruciaal voor wijk

donderdag 20 mei 2010
timer 3 min
Sportpleintje cruciaal voor sociale cohesie in stadswijk Sport & spelpleinen bevorderen de sociale samenhang en blijken een goede maatschappelijke springplank voor kinderen in aandachtswijken. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de maatschappelijke betekenis van sport op een aantal playgrounds in aandachtswijken, die met behulp van de Richard Krajicek Foundation werden opgezet en gebruikt. 
Sportpleintje cruciaal voor wijk

Professor Bestuurs- en Organisatiewetenschap Paul Verweel overhandigde deze week samen met Richard Krajicek de eerste onderzoeksresultaten aan demissionair minister Eimert van Middelkoop en voormalig staatssecretaris van Sport, Erica Terpstra. Het onderzoek van de Universiteit Utrecht liep al sinds 2007 en werd mede gefinancierd door het VSB Fonds, Oranjefonds en ABN AMRO.


Playgrounds verkleinen etnische verschillen


Uit wetenschappelijk onderzoek van Universiteit Utrecht blijkt dat playgrounds in aandachtswijken een positieve bijdrage kunnen leveren aan het vergroten van onderling contact tussen jongeren met een verschillende culturele achtergrond. Door samen te sporten worden etnische verschillen overbrugd. Op RKF playgrounds wordt onder begeleiding gesport en worden daardoor ervaren als veilige plekken waar kinderen dichtbij huis een eigen identiteit kunnen ontwikkelen. Sportbegeleiding door jongeren afkomstig uit de eigen omgeving is daarbij onmisbaar en ook welzijn- en buurtorganisaties moeten hun werkzaamheden goed op elkaar afstemmen.


Sociale kruispunten


Playgrounds waar alle partijen goed samenwerken blijken sociale kruispunten in de buurt te zijn geworden en vervullen daarmee een soortgelijke functie als de sportverenigingen die zich vroeger vaak in de wijken zelf bevonden. Omdat de afgelopen decennia sportvoorzieningen en verenigingen vaak naar grote sportcomplexen buiten de stadskernen zijn verhuisd is een deel van het sociale contact uit de buurt permanent verdwenen. Door het ombouwen van de verlaten sportpleintjes tot playgrounds, waar onder sportbegeleiding wordt gespeeld, ontstaan er opnieuw ontmoetingsplekken


Belangrijkste uitkomsten onderzoek Sociale Cohesie en RKF Playgrounds


1. Playgrounds geven kinderen en jongeren een eigen plek in de buurt.
2. Op de playgrounds kunnen jongeren respect en eigenwaarde verdienen.
3. Door het sporten kunnen verschillen zoals op basis van etniciteit overstegen worden.
4. Playgrounds bieden jongeren plezier in het sporten op een laagdrempelige manier.
5. Playgrounds waar verschillende faciliteiten voor sport en spel naast elkaar bestaan zijn de beste plaatsen voor sociale en sportieve ontmoeting.
6. Sportleiders op RKF playgrounds vervullen een essentiële rol als ‘tussenpersonen’ tussen jongeren onderling en tussen jongeren en maatschappelijke organisaties.
7. Playgrounds zijn plaatsen in de buurt waar maatschappelijke organisaties jongeren kunnen bereiken.
8. De ‘scholarshippers’ van de RKF vormen een persoonlijke verbinding tussen de playgrounds en de buurt.

'Eigenaarschap' van de wijk


Het onderzoek laat zien dat de Richard Krajicek Foundation kinderen een plaats geeft in de wijk en verbanden legt tussen mensen, die niet vanzelf tot stand komen. De Foundation heeft altijd de doelstelling om dit resultaat uit te bouwen naar ‘eigenaarschap’ van de wijk, middels maatschappelijke participatievormen (onderwijs, stage, scollarships en werk) die beleidsmatig en organisatorisch uitgewerkt worden.


Erica Terpstra playground


Met de ambitie om in 2028 de Olympische Spelen in Nederland te organiseren vervullen de sportpleintjes, naast integratie en veiligheid, ook een belangrijke andere functie. Sport en spel in stadswijken vormen immers de bakermat voor Nederlands sporttalent dat in 2028 namens Nederland in actie moet komen. Over de stimulering van deze pleintjes heeft het NOC*NSF zich al uitgesproken in haar meerjarenplan. Bij de overhandiging van de onderzoeksresultaten werd het RKF Oranjeplein in Den Haag omgedoopt tot Erica Terpstra playground Oranjeplein, als dank voor de steun die zij al die jaren gaf aan de RKF en haar inzet voor de sport in Nederland.

Download hier de conclusies van het rapport naar aanleiding van onderzoek van de Universiteit Utrecht.