Speeltuinbende test speeltuin Tuindorp Wageningen
Hoe toegankelijk is speeltuin Tuindorp voor kinderen met een handicap? Eind augustus zal De Speeltuinbende deze speeltuin in Wageningen onderwerpen aan een grondige test.
Speeltuinbende test Tuindorp
maandag 29 augustus 2011
2 min
Niet toegankelijk
Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet geschikt zijn voor een rolstoel. De Speeltuinbende, die bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen. Aan de hand van een soort vragen bepalen de kinderen van De Speeltuinbende wat er al dan niet goed en leuk is aan de speeltuin. Vervolgens geven de kinderen tips hoe Tuindorp haar toegankelijkheid kan verbeteren.
Parkachtige uitstraling
Speeltuin Tuindorp, dat gevestigd is aan de Floralaan, dateert van 1954 en heeft met de bomen op en langs het speelterrein en de fraaie bloembakken een parkachtige uitstraling. Volgens secretaris Willem den Hartog wil Tuindorp een speeltuin zijn waar ieder kind tot twaalf jaar vrij en veilig kan spelen in een eigen fantasiewereld en daarbij de, soms boze, buitenwereld even kan vergeten. De speeltuin is echter dringend aan een grondige renovatie toe. ,,Een mooie gelegenheid om Tuindorp gelijk aan te passen voor kinderen met een handicap\", aldus de secretaris.
Samen Spelen
De Speeltuinbende is een onderdeel van het driejarige project 'Samen Spelen', een initiatief van 'NSGK voor het gehandicapte kind'. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.
Tips en informatie
Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuinbende.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze invullen op dezelfde website.
NSGK
NSGK zet zich al 60 jaar in voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. De stichting steunt jaarlijks honderden projecten op het gebied van spelen, vakantie, wonen, werk, voorlichting - alles wat nodig is om zo volwaardig mogelijk te leven. Dat kan dankzij de hulp van donateurs en vrijwilligers.