Schapen in openbaar groen Gemert

maandag 5 september 2011
timer 2 min
De komende weken graast een kudde schapen op het openbaar groen in Gemert, als duurzaam alternatief voor maaien. Ze zijn uitgezet op het natuurterrein aan de Lieve-Vrouwesteeg, in het speelpark aan de Groeskuilen en in het hoogstamfruitboomgaardje in de wijk Soersel in Bakel.
Schapen in openbaar groen Gemert

 

De komende weken graast weer een kudde schapen op het natuurterrein aan de Lieve-Vrouwesteeg in Gemert. Het natuurterrein is al eerder op deze manier beheerd en de resultaten waren positief. Daarom worden de dieren nu op meerdere percelen ingezet. Deze maand grazen de schapen ook in het speelpark aan de Groeskuilen in Gemert en in het hoogstamfruitboomgaardje in de wijk Soersel in Bakel.
 

Duurzaam alternatief met veel voordelen


Begrazing door schapen is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor het maaien en afvoeren met tractor of bosmaaier. Behalve dat het inzetten van schapen duurzaam en milieuvriendelijk is, heeft deze manier van beheer ook andere voordelen. Begrazen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van bloemrijk grasland. Zo nemen schapen zaden uit andere terreinen mee in hun vacht en dragen zo bij aan de verspreiding van soorten. Ook begrazen schapen bepaalde delen van het terrein intensiever dan andere delen waardoor meer variatie in het graslandschap ontstaat. De bodem wordt minder verdicht wat weer gunstig is voor kruidengroei en bodeminsecten. Bovendien hoeft het maaisel niet te worden vervoerd, gestort en gecomposteerd. Dit scheelt arbeid en geld, wat in deze tijden van bezuiniging niet onbelangrijk is. Verder is het natuurlijk leuk om een kudde schapen te zien lopen.
 

Overlast?


Natuurlijk maken schapen geluid. Ze blaten meer als ze bijgevoerd worden door mensen. Dat is dan ook niet de bedoeling. Een professionele schapenhouderij zorgt voor het begrazen met schapen. Alle schapen worden regelmatig gecontroleerd op ziektes en zijn ingeënt tegen dierziektes. Zieke dieren worden niet ingezet in het begrazingsgebied en ook in de lammertijd staan de dieren op stal. Het terrein waar de schapen grazen wordt omheind met rasters. Door middel van poorten en klaphekjes blijft het wel toegankelijk voor wandelaars en fietsers, behalve tijdens de graasperioden.
De schapenhouder controleert de poorten regelmatig. Belangrijk is dat wandelaars en fietsers de dieren niet opjagen en honden uit het begrazingsgebied houden. Mochten omwonenden u toch overlast ervaren, dan kunnen zij contact opnemen met de schapenhouder. Zijn telefoonnummer staat op de informatieborden op de terreinen.