Nieuwe trend in openbaar groen: stadslandbouw
Een zelfpluktuin in het stadspark, moestuintjes in de plantsoenen. Steeds meer gemeenten maken ruimte voor ‘stadslandbouw’, de productie van groente en fruit in moestuinen, parken en achtertuintjes voor consumptie door bewoners.
Nieuwe trend: stadslandbouw
woensdag 17 augustus 2011
2 min
Groenonderhoud
In Zwolle spoort GroenLinks het college aan om met stadslandbouw aan de slag te gaan. Het past in de ambitie van Zwolle om bewoners meer bij het groenonderhoud te betrekken, zegt fractievoorzitter Rana Berends. ‘Wij denken dat Zwolle daar als stad voor open staat. Er is hier ook al een club mensen actief in Transition Town Zwolle, een lokale duurzaamheidsbeweging.’
Braakliggend terrein
Daarnaast kan stadslandbouw aansluiten bij het nieuwe beleid in Zwolle om braakliggend terrein een tijdelijke groene bestemming te geven. Berends: ‘Vaak zijn het ontwikkellocaties waar de plannen vanwege de crisis stilliggen. De projectontwikkelaar zet er een hek omheen en spuit alles plat om te voorkomen dat er een zeldzaam plantje of diertje op komt. Het is nu wettelijk mogelijk gemaakt om die locaties tijdelijk een groene bestemming te geven. Beter iets dan niets.’
Sociale contacten
De aanhangers promoten stadslandbouw als een manier om burgers in de stad dichter bij de oorsprong van hun voedsel te brengen. Ook is het een middel om de opwarming in steden door klimaatverandering te temperen. Het zorgt bovendien voor gezelligheid en sociale contacten, meent GroenLinks Zwolle.
Allerlei vormen
Het fenomeen in opmars kan allerlei vormen aannemen. GroenLinks verwijst naar Almere, waar landbouw wordt bedreven op gronden waar volgens de plannen uiteindelijk op gebouwd zal worden.
Verbinding stad en platteland
‘In Culemborg is de stadsboerderij Caetshage aangelegd, in Eindhoven zijn drie stadspoorten aangebracht als verbinding tussen platteland en stad, in Meppel is veel aandacht voor beleefboerderijen, in Amsterdam vinden onder de paraplu van Farming the City veel initiatieven plaats. Kortom, stadslandbouw leeft in Nederland. Helaas ontbreekt Zwolle nog in het rijtje van gemeentes die actief bezig zijn met stadslandbouw’, aldus GroenLinks.
Plukfruit
De partij stelt voor dat de gemeente stadslandbouw een plaats geeft in het groenbeleid. Op korte termijn zou de gemeente plukfruitbomen kunnen planten. Reactie van het college van burgemeester en wethouders op de schriftelijke vragen heeft de partij nog niet gekregen.
Bron: Binnenlands Bestuur