Nationaal platform bomenziekten

woensdag 28 april 2010
timer 5 min
Nationaal online platform bomenziekten Cobra boomadviseurs bv werkt aan een unieke pilot. Onder supervisie van de Expertgroep Boomziekten en met de medewerking van enkele vooruitstrevende boombeheerders wordt gewerkt aan een nationaal online platform voor ziekten en plagen in bomen; Zieplaweb. Het platform wordt binnen twee weken algemeen toegankelijk.
Nationaal platform bomenziekten

Nationaal online platform bomenziekten

Cobra boomadviseurs bv werkt aan een unieke pilot. Onder supervisie van de Expertgroep Boomziekten en met de medewerking van enkele vooruitstrevende boombeheerders wordt gewerkt aan een nationaal online platform voor ziekten en plagen in bomen; Zieplaweb. Het platform wordt binnen twee weken algemeen toegankelijk.

Zieplaweb


Het nationaal online platform draagt de naam ‘Zieplaweb.nl’. Het is een beheeromgeving voor melding en  registratie van allerlei ziekten en plagen. Op dit moment zijn dat eikenprocessierups, massaria, iepziekte en kastanjebloedingsziekte. Maar de ambities gaan verder; in een later stadium wordt Zieplaweb aangevuld met nog meer actuele ziekten en plagen en mogelijk ook met de gebruikswaarde van bomen. Het online systeem wordt ontwikkeld samen met DataQuint uit Capelle ad IJssel.


Online beheersysteem met communicatietools


Met Zieplaweb is het mogelijk om meldingen en inventarisaties uit te wisselen of zelfs te koppelen aan bestaande boombeheersystemen. De onderlegger in de beheeromgeving van Zieplaweb is een streetview-kaart met een bomenlaag. Dus ook als er geen standaard digitale GBKN kaart beschikbaar is van het desbetreffende gebied, kan er toch in deze online omgeving gewerkt worden. Bestaande gegevens kunnen worden geupload waardoor één grote nationale GIS database ontstaat die online toegankelijk en te bewerken is. Uniek is dat er vanuit internet explorer direct in de GIS database wordt gewerkt; er hoeft dus geen speciaal programma geïnstalleerd te worden. Basisfuncties van het systeem omvatten een aantal tools voor communicatie tussen burger, beheerder, bestrijder en toezichthouder.


Automatisch meldingsysteem


Burgers en ambtenaren kunnen online meldingen doen wanneer zij een zieke boom of een plaag signaleren zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups. De melding wordt direct zichtbaar voor de beheerder of inspecteur en wordt vervolgens in het veld geverifieerd door een deskundige. Daarna volgt automatisch een registratie en de aanbestede bestrijder krijgt de te behandelen boom in beeld. De bestrijder maakt als laatste melding wanneer de behandeling is uitgevoerd.. Met dit systeem heeft de boombeheerder een krachtige tool in handen voor het houden van toezicht. Het online systeem bezorgt beheerders actuele informatie, minder handelingen en inzicht in de ernst en verspreiding van de problemen.

Expertgroep Boomziekten


Zieplaweb wordt weliswaar ontwikkeld door Cobra, maar is een initiatief van de Expertgroep Boomziekten. De Expertgroep kijkt vanuit een wetenschappelijke achtergrond naar ziekten en plagen om onder andere eenduidige richtlijnen voor behandelingen op te stellen.  Verhagen: “Daarvoor zit de wetenschap te springen om data, veel data over ziekten en plagen voor het maken van analyses en prognoses. De boombeheerder wil daarentegen een functioneel platform voor zijn beheer. Zieplaweb combineert deze wensen. ”


Wetenschap en praktijk ontmoeten elkaar


Joost Verhagen van Cobra boomadviseurs bv, Jan Willem de Groot van De Groot Boomadvies en Fons van Kuik van PPO zijn de initiatiefnemers van de Expertgroep. Verhagen: “De bedoeling van de expertgroep is dat wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten en samen tot oplossingen komen. Met Zieplaweb wordt boombeheerders een geweldige omgeving geboden voor het melden en registreren van ziekten en plagen die niet 123 in de reguliere beheeromgeving verwerkt kunnen worden. En het geeft ook nog eens inzicht in wat de buurgemeenten presteren. Zo kunnen  boombeheerders ook van elkaar leren en maatregelen op elkaar afstemmen. En nu kunnen al die duizenden toezichthouders (lees: burgers) op straat helpen met het signaleren van problemen.”

Bron van informatie


Zieplaweb biedt praktisch inzicht, door bijvoorbeeld de integratie van kaarten van de Vlinderstichting in het systeem. Zo worden beheerders erop geattendeerd dat in hun werkgebied in een bepaalde periode geen chemische bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt omdat dan de vlinderpopulatie daar in gevaar wordt gebracht. Door dergelijke integratie van kaarten kunnen ook kruisverbanden in beeld worden gebracht. Verhagen: “Met dit platform krijgen we wellicht inzicht in onderliggende problemen. Verschillende ziekten en plagen kunnen met elkaar vergeleken worden. Later worden kaarten toegevoegd van bodemtype, grondwater, luchtkwaliteit enzovoort die mogelijk inzichten geven die nu verborgen zijn.”

Deelnemen


Momenteel is de website www.Zieplaweb.nl alleen toegankelijk voor de partners die helpen met het vormgeven en fine-tunen van het systeem. Het platform wordt binnen twee weken algemeen toegankelijk. Door autorisaties wordt bepaald wat een bezoeker van de website kan en mag. Het platform heeft een praktische, informatieve en wetenschappelijke functie. Boombeheerders  die willen participeren kunnen zich melden bij Joost Verhagen. Afhankelijk van de grote van het bomenbestand bedraagt de prijs voor de online beheeromgeving € 1.300,- tot € 1.900,-. Verhagen: “Wij hopen dat alle gemeenten zich willen aansluiten. Hoe meer gebruikers, hoe groter de waarde van deze unieke omgeving.”


Meer informatie


Voor meer informatie neemt u contact op met Joost Verhagen, 088- 262 72 00 of mail naar info@CobraBoomadviseurs.nl.