Model berekent groene wensen stedelingen

dinsdag 2 november 2010
timer 2 min
Het Beleidsondersteunend Recreatie Analyse Model (BRAM) van het Kenniscentrum Recreatie berekent de recreatieve vraag van de verschillende consumentengroepen. Met een methodische benadering kunnen onderbouwde en kosten-effectieve keuzes worden gemaakt voor groen in stedelijke gebieden.
Model berekent groene wensen stedelingen

 

Vraaggericht groen inrichten


De ruimtelijke tekorten aan recreatiegroen zullen nooit helemaal kunnen worden weggewerkt, zeker niet in de Randstad. Kansrijker is om bestaand groen zo in te richten dat de stedeling er vindt wat hij zoekt. Met andere woorden: vraaggericht werken. Met nieuwe inzichten en een methodische benadering kunnen nu goed onderbouwde en kosten-effectieve keuzes worden gemaakt.

Recreatievoorkeuren per wijk


Vraaggericht werken maakt het mogelijk om (recreatie)gebieden te bekijken vanuit de vraag van de recreant en van daaruit een (her)inrichtingsvoorstel te maken. Zo kunnen nu per wijk de recreatievoorkeuren van de bewoners worden bepaald. Ook kan worden berekend hoe vaak zij er op uit trekken, hoe ver en met welk vervoermiddel. Deze data worden vervolgens gekoppeld aan de data van het Kenniscentrum Recreatie over het huidige recreatieaanbod. Het resultaat is een kaart met de recreatiemotieven van de wijkbewoners èn de voorzieningen in het omliggende groen, die daar bij aansluiten.

BRAM


Door een analyse met het Beleidsondersteunend Recreatie Analyse Model (BRAM) van het Kenniscentrum Recreatie wordt berekend waar de recreatieve vraag van de verschillende consumentengroepen 'neerslaat'. Zo wordt in één oogopslag duidelijk waar kwalitatieve 'mismatches' zijn en wat de ontwikkelingsrichting voor een specifiek gebied moet zijn.

Pilots


Het Kenniscentrum Recreatie verkent op dit moment de mogelijkheden voor pilots met vraaggericht werken in een aantal regio's. Ook zijn er gesprekken met een landschapsarchitect om de verschillende ontwikkelingsrichtingen in vraaggericht werken in beeld te brengen.

bron: Nieuwsbrief Groen en de Stad, oktober 2010