Meer schadeclaims openbare ruimte

woensdag 4 augustus 2010
timer 2 min
Het komt vaker voor dan men denkt: mensen die gewond raken of schade oplopen door gebreken in de openbare ruimte. De gemeente is uiteraard aansprakelijk als slecht onderhoud leidt tot een ongeluk. In Apeldoorn was dit met name te wijten aan slecht onderhouden wegen. 
Meer schadeclaims openbare ruimte

 

Scheve stoeptegel


De gemeente Apeldoorn betaalt 187.000 euro premie per jaar om zich te dekken tegen schadeclaims, die onder meer afkomstig zijn van mensen die in de openbare ruimte een ongeluk hebben gekregen. Een klassiek voorbeeld is de scheve stoeptegel waarover iemand struikelt. De gemeentefractie van Gemeentebelangen ving signalen op dat het aantal claims in Apeldoorn toeneemt door de gebrekkige staat van veel wegen. Zo kwamen in de jaren 2006, 2007 en 2008 gemiddeld 72 claims binnen, in 2009 waren dat er maar liefst honderd.


Gemiddelde bedrag


Bijzonder hierbij is het gemiddelde bedrag per claim: in 2006 was deze het hoogst met 2060 euro; in de daaropvolgende jaren lag dit bedrag een stuk lager. Omdat het eigen risico 12.500 euro per aanspraak bedraagt, heeft de verzekering de afgelopen jaren niet hoeven uitkeren en kwam de rekening bij de gemeente te liggen. In 2006 moest de verzekering wel een kleine 30.000 euro van de uitbetaalde 42.850 euro dekken.

Factor toeval


“De toename is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de ‘factor toeval’”, zegt gemeentewoordvoerder Robert Spijkerman. “De gemeente beheert grote wegoppervlakten, trottoirs en paden, waardoor er veel potentiële risicolocaties en situaties zijn die tot schadeclaims kunnen leiden, maar die waren in 2009 niet wezenlijk hoger dan in 2008.” Zes claims kunnen specifiek worden toegeschreven aan een verminderde staat van het wegdek  (gaten en scheuren) en op een aantal locaties door vorstschade. Daarnaast zijn acht claims te wijten aan wegwerkzaamheden, waarbij goede markering ontbrak.

Onderzoek Nationale Ombudsman


Al eerder meldde de Nationale Ombudsman te gaan onderzoeken of gemeenten schadeclaims correct afhandelen. Juni vorig jaar oordeelde Alex Brenninkmeijer dat ministeries beter moeten omgaan met klachten van burgers, bedrijven en instellingen. Datzelfde onderzoek gaat hij ook uitvoeren voor gemeenten. Naar aanleiding van het rapport werd een zogenoemde schadevergoedingswijzer opgesteld met vijftien spelregels voor de rijksoverheid. Brenninkmeijer gaat nu onderzoeken of deze regels ook voor gemeenten toepasbaar zijn.

Bronnen: Johannes Rutgers, destentor.nl / nationaleombudsman.nl