Duurzaamheid en Trends in
De afdeling Openbare Ruimte, Verkeer en Mobiliteit van de gemeente Eindhoven heeft recent een kwaliteitskader voor de openbare ruimte opgesteld, genaamd Bewegen tussen Duurzaamheid en Trends. Centraal staat hoe duurzaamheid de kwaliteit van de openbare ruimte kan verhogen, en hoe het mogelijkheden biedt om trends toe te passen bij de inrichting van openbare ruimte.
Kwaliteitskader OR Eindhoven
donderdag 22 september 2011
2 min
Al enige jaren is de kwaliteit van de openbare ruimte in het centrum, en met name in de binnenstad onderwerp van uiteenlopende discussies. De sector ORVM legt met deze studie een kwaliteitskader op tafel waarin wordt uitgelegd hoe het begrip duurzaamheid enerzijds de kwaliteit van de openbare ruimte kan verhogen, en anderzijds de mogelijkheden verruimt om trends bij de inrichting van openbare ruimte toe te passen. Download hier het kwaliteitskader Bewegen tussen Duurzaamheid en Trends.
Binnenstad als visitekaartje
Het vertrekpunt hiervoor ligt in de Visie Centrumgebied 2004 en de Visie Openbare Ruimte 2006, waarin in beide de binnenstad van Eindhoven wordt gezien als visitekaartje voor de gehele stad. Het spanningsveld wordt gevormd door vragen zoals: wat is een duurzame openbare ruimte? Welke rol speelt cultuurhistorie daarin? Hoe hangt dat samen met ruimtelijke kwaliteit? Hoe verhoudt dit zich tot straten, verkeer, groen, water en met thema’s als design, licht en technologie? En op welke wijze kunnen bewoners/gebruikers in dit proces participeren? De studie onderzoekt de mogelijkheid de openbare ruimte in het centrum opnieuw in te richten met behulp van het principe van ‘straten, stoepen en pleinen’. Het nog steeds aanwezige maar ‘vage’ stratenpatroon in met name de binnenstad wordt als het ware geactiveerd en opnieuw ‘scherp’ in beeld gebracht. Deze historische grondstructuur vormt de basis voor een duurzame ruimtelijke conditie in de vorm van een helder gearticuleerd stratenpatroon.
Referentieplattegrond Centrum 2020
Deze studie is een begin om samenhang te willen zien en te ontwikkelen tussen de verschillende beeldbepalende ruimtelijke structuren en objecten. De mogelijke samenhang is niet alleen in woorden gevat, maar ook getekend in de vorm van een referentieplattegrond Centrum 2020. Deze plattegrond maakt het mogelijk ruimtelijke regie te voeren op toekomstige, vaak op zichzelf staande ontwikkelingen, en overleg te voeren met bewoners/gebruikers. Het is niet bedoeld als statisch eindbeeld, maar als een dynamisch referentiebeeld waarin de getekende samenhang onder invloed van die ontwikkelingen zelf ook bijgesteld kan worden.
Download hier het kwaliteitskader Bewegen tussen Duurzaamheid en Trends.