Kunstzinnige bank in Hilversumse Meent

Groene verlichting
Het zitbankje is in de vorm van De Hilversumse Meent. De krakelingvorm van de wijk met haar kronkelweggetjes en bochtige straten is duidelijk te herkennen. 'Je ziet meteen dat het De Meent voorstelt', zegt buurtbewoner Marco de Ruiter. Er staan wijknamen bij, door buurtbewoners 'Meenten' genoemd. 'Kijk hier woon ik en hier papa en mama', zegt Tineke Huisers tegen haar kleindochter. 's Avonds is het object groen verlicht en zijn de namen ook goed te lezen.
Identiteit
'De bank helpt om een identiteit te vormen van De Meent', vertelt De Ruiter. 'De buurt bestaat nog niet zo lang, waardoor geschiedenis ontbreekt om een persoonlijkheid te vormen.' Het bankje staat centraal in de wijk, op het plein in de Vuurvlindermeent. De krakelingvorm is ook een speelobject voor onder andere scholieren van het ernaast gelegen schoolgebouw. 'Het gevaar is alleen dat de pootjes van de kinderen tussen de gaten van de bank komen', zegt Bert Vonk van het eveneens aangelegen Wijkcentrum.
Nieuwe kans
In 2005 zocht de gemeente contact op met Serafijn om een kunstwerk te ontwerpen voor De Meent, naar aanleiding van de nieuwbouw. Na verschillende uitgewerkte voorstellen, die ver boven het budget waren, wilde de gemeente niets meer van het object weten. Buurtbewoners waren echter zo enthousiast over de zitbank dat de gemeente de kunstenaar nog een nieuwe kans gaf. Om een zitbank te ontwerpen, die wel binnen het budget zou vallen, besloot de kunstenaar samen te werken met straatmeubilair-vormgevers Wim Poppinga van Buro Poppinga.
Abstrace weergave
De bank is ontworpen door Buro Poppinga naar een idee en in opdracht van de kunstenaar Q.S. Serafijn. De bank is een abstracte weergave van de plattegrond van de Hilversumse Meent. De Hilversumse Meent werd bebouwd in de periode 1974-1978 en is een mooi voorbeeld van een zogenaamde bloemkoolwijk. De bloemkoolwijken die sinds 1970 werden gebouwd kenmerken zich door kronkelende paden en hofjes. De straten en woonerven vormen aparte subwijkjes, die als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen zijn \"geplant\" en doorgaans maar één toegang hebben. De bank is gemaakt van RVS en duurzaam beukenhout. In de bank zit groene LED-verlichting die, uit het RVS gesneden, straatnamen en de bestrating onder de bank aanlicht. Grijsen park & staatdesign uit Winterswijk heeft getekend voor de productie van de bank.
Bron: Webregio
Terug naar overzicht projecten >>>
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Dakterrassen: groene oase in stedelijke omgeving
11 mrt om 08:55 uurDakterrassen winnen steeds meer terrein in de stedelijke omgeving. Ze bieden niet alleen extra buitenruimte,…
Het voorjaar lonkt: samen genieten van de buitenruimte
3 feb om 14:27 uurMet de eerste zonnestralen in aantocht, wordt de buitenruimte weer dé plek waar mensen samenkomen. Of het nu…
Kunst in de openbare ruimte kan verschillende doelen dienen
23 jan om 08:45 uurDoor de tijd heen is er wisselende aandacht en ruimte voor kunst in de openbare ruimte. Van de standbeelden op…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…