Inzet regenwormen in stadspark Arnhem
Boombeheerder Jeroen Glissenaar zet wormen in tegen de wateroverlast en het structuurbederf die zijn ontstaan tijdens de renovatie van het Arnhemse stadspark aan de Ruitenberglaan.
Inzet regenwormen stadspark Arnhem
dinsdag 11 mei 2010
2 min
Structuurbederf en wateroverlast
In 2008 werd in Arnhem het stadspark aan de Ruitenberglaan gerenoveerd. Bedoeling was onder andere de natuurbeleving te verhogen, onder andere door de aanleg van een natuurlijke beek. Nadeel van de werkzaamheden was de structuurbederf van de geroerde grond en wateroverlast. Daarvoor heeft boombeheerder Jeroen Glissenaar een kudde van ettelijke duizenden regenwormen ingezet.
Voeding en structuur in de bodem
Wormen hebben een gunstige invloed op de humussamenstelling en de structuur van de bodem. Ze eten organisch materiaal, zoals zaadjes, half verteerde dieren- en plantenresten en micro-organismen. Met de plantenresten nemen ze ook gronddeeeltjes op en in de darmen van de worm wordt dit omgezet tot humus. De ontstane humus is niet alleen goede plantenvoeding, maar het brengt ook goede structuur in de bodem. De luchtige humus maakt de bodem losser waardoor planten beter kunnen wortelen. De regenwormen in het Arnhemse stadpark werden geleverd door de firma Greenguard.
Hoge verwachtingen, lage kosten
De kosten zijn volgens Glissennaar acceptabel; €2000,- voor het complete park is in ieder geval goedkoper als veel andere oplossingen. Of de inzet van wormen voldoende, alswel het gewenste, effect zal hebben weet Glissenaar nog niet zeker, maar hij heeft wel hoge verwachtingen. Hij denkt er zelfs over om de wormen ook op andere plaatsen in te zetten waar structuurbederf een probleem is, zoals middenbermen waar gras vaak heel slecht wil groeien.