Hoe ziet de toekomst eruit in onze vijf grootste steden?
Per stad maken twee teams een ontdekkingsreis naar de stad van de toekomst. Naast architecten en andere ontwerpende disciplines staan ook mobiliteitsexperts, filosofen, sociologen, experts op gebied van circulariteit, data-specialisten en internet of things-experts, ecologen, kunstenaars en placemakers in de startblokken om een ontwerpstudie vorm te geven.
Vijf overkoepelende thema's
“De teams gaan aan de hand van vijf ‘vensters op de stad’ kijken naar nieuwe manieren van stad maken. De onderliggende vraag is hoe we in tijden van de volgende verdichtingsgolf bouwopgaven kunnen koppelen aan energietransitie, innovaties op gebied van vervoer, circulaire economie en andere systeem‐ en netwerkinnovaties. De teams die zich hebben gemeld voor deelname laten zien dat je de complexe vraagstukken waar we met z’n allen voor staan, niet alleen oplost”, aldus Jutta Hinterleitner van BNA Onderzoek.
De belangstelling voor dit nieuwe onderzoek is overweldigend: op de informatiebijeekomst kwamen ruim 160 belangstellenden af. Mark Frequin, directeur-generaal Bereikbaarheid bij het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat is blij met het onderzoek. “We hebben jullie ontwerpkracht nodig, dit is het moment om sterke visies te ontwikkelen, tastbare verbeeldingen van transities die leiden tot de stad van de toekomst.”
Hulp van TU Delft
Ter aanvulling op de visies en ontwerpen van de teams, zet een multidisciplinair team van studenten en onderzoekers van de TU Delft zich in op opgaven gericht op doorsnijdende thema’s en specifieke aspecten. De uitkomsten van de studie worden begin 2019 gebundeld in een publicatie en gedeeld tijdens een slotsymposium.