Herziene beoordelingsrichtlijnen Groenkeur gaan per 1 januari in
Duurzaam ondernemen
De wijzigingen hebben met name betrekking op het onderwerp ‘duurzaam ondernemen’. Deze eisen zijn opgenomen op bedrijfsniveau die voor alle deelnemers gaan gelden en haalbaar moeten zijn. Voor de invulling van de eisen sluit Groenkeur bovendien aan bij de duurzaamheidsthema’s klimaat, milieu, biodiversiteit, circulariteit en social return (mens) uit het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) van de Rijksoverheid.
Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de bestaande duurzaamheidsambitie invullen voor bovengenoemde duurzaamheidsthema’s en concreet maken in een meerjarenplan met SMART geformuleerde doelen. Bovendien moeten de duurzaamheidsambitie en de voortgang op het meerjarenplan worden gepubliceerd op de website van de deelnemer. Om ‘duurzaam ondernemen’ goed in te kunnen vullen moet de deelnemer bepalen welke vakbekwaamheid daarvoor nodig is binnen het bedrijf. Op deze wijze maken de ruim 200 Groenkeur-deelnemers een extra stap in de verbetering en borging van duurzaamheid en duurzaam ondernemen in de eigen bedrijfsvoering.
Overgangsperiode
Voor alle deelnemers geldt een overgangsperiode van 6 maanden. Dit betekent dan ook dat vanaf 1 juli 2023 alleen audits worden uitgevoerd op basis van de herziene beoordelingsrichtlijnen 2023. Na 1 juli 2023 ontvangen alle deelnemers een nieuw certificaat op basis van de beoordelingsrichtlijn 2023 wanneer zij met goed gevolg een audit (toelatingsaudit, opvolgingsaudit of heraudit) hebben doorlopen.
-> In Straatbeeld 6 staat een interview met directeur Dick Oosthoek van de Stichting Groenkeur over de nieuwe richtlijnen
bron: Groenkeur.nl