Expertcolumn: 'Het wordt nooit meer zoals vroeger'

woensdag 21 december 2016
timer 3 min
Hans Leeflang werkt voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en was initiator en trekker van het Jaar van de Ruimte (2015). In de expertcolumn in de meest recente editie van Straatbeeld schrijft Leeflang over de veranderingen in de openbare ruimte en de gevolgen daarvan.

"Op de valreep van het jaar 2016 wordt het wel heel duidelijk: niet alleen Nederland, maar de hele wereld is in transitie. Het wordt nooit meer zoals vroeger. En dat geeft dus onzekerheid en angst voor het onbekende.

 

In zo’n periode is het handig om over een min of meer gedeelde koers te beschikken. Internationaal biedt het klimaatakkoord van Parijs zo’n stip op de horizon. Voor Nederland heeft het Jaar van de Ruimte een toekomstagenda opgeleverd, die richting geeft: het Manifest2040 (zie: www.wijmakennederland.nl). En begin 2017 zal het kabinet nog net voor de verkiezingen van maart een eerste versie van de Nationale Omgevingsvisie presenteren.

Nederland zal weer op de schop gaan

Het Manifest2040 noemt zeven onvermijdelijke opgaven voor de inrichting van ons land, opgaven, die een-op-een te vertalen zijn naar het straatbeeld van morgen. Nederland zal de komende 25 jaar weer op de schop gaan en dus zal ook het beeld van de openbare ruimte van morgen flink anders zijn dan nu. Duidelijk is dat er ruimte moet worden gemaakt voor de energietransitie. Ook dat de wateropgave kansen biedt voor een kwaliteitsimpuls. De zorg voor een gezonde leefomgeving zal toenemen met meer aandacht voor bewegen, schone lucht en gezond voedsel. Concreet betekent dat meer ruimte voor wandelen, fietsen en stadslandbouw. Bij de (her) inrichting van de openbare ruimte kan gebruik worden gemaakt van nieuwe (smart) technologie, zoals zelfrijdende auto’s en flexibele wegmarkering. En ook de openbare ruimte in de digitale wereld vraagt om publieke aandacht.

Verbonden blijven

Iconische gebouwen en openbare ruimten met een hoge omgevingskwaliteit versterken de identiteit van de steden en leveren daarmee een bijdrage aan de versterking van het stedennetwerk. Daarbij is de verbinding met ons erfgoed, onze eeuwenoude landschappen en steden, van grote waarde.

 

Het snappen van het grote verhaal, de geschiedenis van jouw plek op de wereld geeft houvast in deze onzekere tijden. De nieuwste VPRO serie Onzichtbaar Nederland, neemt het grote publiek mee in de verhalen van ons land. Dat helpt vertrouwen te houden in de toekomst. En een hoge kwaliteit van pleinen, plantsoenen, straten en parken helpt om als samenleving verbonden te blijven. In de openbare ruimte komen wij elkaar en kom ik, die andere ander tegen.

 

Het thema van 2017 is voor mij: beleven & ontmoeten in de openbare ruimte van morgen. Ik verheug me nu al op de tentoonstelling OPENBAAR, van 17 juni tot 9 juli in de Pulchri Studio aan het mooiste plein van ons land, Lange Voorhout 15, Den Haag. Ik zou zeggen: noteer alvast in je agenda en kom langs. 2017 wordt een mooi jaar!"

 

Dit artikel verscheen in de nieuwste Straatbeeld. Het nieuwe nummer van Straatbeeld is te downloaden in onze bibliotheek.


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nl

Auteur: Hans Leeflang