Composiet lichtmasten van Spectralyte

dinsdag 5 juli 2005
timer 2 min
Composiet lichtmasten van Spectralyte Kunststof is een breed geaccepteerd materiaal, van plastic bekertje tot vliegtuig. Het omvat een brede range aan materiaalgroepen waaronder composiet. Composiet bestaat uit een samenstelling van vezels en kunststofhars.
Composiet lichtmasten van Spectralyte

\"\"

Composiet lichtmasten van Spectralyte

Kunststof is een breed geaccepteerd materiaal, van plastic bekertje tot vliegtuig. Het omvat een brede range aan materiaalgroepen waaronder composiet. Composiet bestaat uit een samenstelling van vezels en kunststofhars.

De vezel kan van diverse materialen zijn, zoals glas of koolstof. Het hars bindt vervolgens de vezel, waardoor het composiet haar plezierige eigenschappen krijgt. Composiet bestaat al sinds de jaren ‘60 en heeft diverse toepassingen op haar naam staan. Dagelijks worden er nieuwe toepassingen bedacht waarin composiet haar rol speelt, zoals de “witte” tandvullingen, bruggenliggers, licht gewicht vliegtuigonderdelen, autocarrosseriedelen en ook lichtmasten.

Duurzaam en onderhoudsvrij Spectralyte maakt Crashveilige Composiet Lichtmasten van het duurzame en nagenoeg onderhoudsvrije composiet, dat door en door gekleurd kan worden. De lichtmasten voldoen aan de nieuwe Europese normeringen aangaande de crashveiligheid, de NEN-EN 12767 waarin de passieve veiligheid staat omschreven. Daarvoor moesten diverse crashtest uitgevoerd worden om de masten binnen de gewenste categorie te krijgen. Ook is er een Life Cyclus Analisys (afgekort LCA) studie gedaan waarin de eigenschappen van de composieten mast staan omschreven, zoals duurzaamheid, milieubelasting en benodigde energie tot vervaardiging van een product. Dit alles in vergelijking met de bestaande masten.

Veel landen buiten Nederland maken intensief gebruik van composiet lichtmasten. In Oostenrijk en Duitsland zijn er diverse grote steden die uitsluitend composiet lichtmasten toepassen in verband met duurzaamheid, veiligheid aangaande de niet geleidendheid van composiet en het lage onderhoud. In Nederland staan er ondermeer 10 meter lichtpunthoogte masten op het kruispunt van de A-1 en de A-30 nabij Barneveld en 15 meter lichtpunthoogte masten langs de nieuwe plusstrook van Rijkswaterstaat langs de A-1 nabij Hoevelaken.

Ook zijn er op diverse plaatsen in Nederland proefmasten geplaatst, zoals onlangs nog een aantal interstedelijke donkergroene 4 meter lichtmasten. Deze zijn door Nobra Technisch Adviesbureau B.V. te Schijndel geplaatst in Schijndel langs de Deken Baekersstraat. Er staat ondermeer nog een aantal masten op de planning in verschillende kleuren waaronder een “houtdesign-look” binnen de gemeente Utrecht.

Terug naar overzicht >>>