\"Chemisch onkruidbeheer is niet meer van deze tijd\", zegt Frank van Swol, hoofd Groen & Water van de gemeente Eindhoven, op duurzamegemeente.nl. Eindhoven is een van de zestien gemeenten die meedoet aan het project 'Schoon Water voor Brabant'.
“Chemisch onkruidbeheer niet van deze tijd”
vrijdag 4 maart 2011
3 min
Duurzaam beheer ondanks bezuinigingen
Ondanks forse bezuinigingen in de gemeente Eindhoven blijft Duurzaam Terrein Beheer overeind. \"Tijdens de bezuinigingronde zijn alle posten onder de loep genomen. Dus ook de post 'onkruidbeheer', maar uit bezuinigingsoogpunt was dit al gauw geen aandachtspunt. Duurzaam onkruidbeheer is niet zozeer duurder dan chemische onkruidbeheer. Vooral niet als je de extra kosten die het waterleidingbedrijf maakt met het zuiveren van de bestrijdingsmiddelen uit het water meerekent in het financiële plaatje. Het is belangrijk om schoon drinkwater te hebben en te behouden\", aldus Van Swol. Eindhoven is een van de zestien gemeenten die meedoet aan het project 'Schoon Water voor Brabant'.
Chemievrije onkruidbestrijding
Daarnaast komt al jaren uit de enquête onder de inwoners van Eindhoven naar voren dat zij chemievrije onkruidbestrijding steunen. Sinds 1996 maakt de gemeente Eindhoven geen gebruik meer van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen en in groenvoorzieningen. \"Dit is destijds vanuit milieuoogpunt besloten. Eindhoven zag toen al het nut in om bij grondwaterbeschermingsgebieden zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken om het oppervlakte- en grondwater schoon te houden.\"
Chemievrije technieken
Het huidige beheer bestaat uit een combinatie van maatregelen. De gemeente Eindhoven gebruikt chemievrije technieken waaronder met heet water en verbetert de inrichting, bijvoorbeeld door verkeersheuvels zoveel mogelijk af te dichten, waardoor onkruidzaden niet kunnen kiemen. \"Het overgrote deel van het gemeentelijke grondbezit bestaat uit openbare verharding en groen. Vandaar dat we begonnen zijn met duurzaam onkruidbeheer op die terreinen. Inmiddels zijn wij ons aan het oriënteren om sportterreinen ook chemievrij te beheren\", vertelt Van Swol.
Samen voor Schoon Water
Het Schoon Water project stimuleert naast gemeenten en agrariërs ook bedrijven en inwoners om minder bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken. Van Swol: \"Wij zijn blij dat Schoon Water ook deze doelgroepen benadert. Zij hebben per slot van rekening met hun onkruidbeheer ook invloed op de waterkwaliteit. Een deel van het oppervlak in de stad is tenslotte particulier terrein.\"
Schoon Water voor Brabant
'Schoon Water voor Brabant' is een stimuleringsproject van de Provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), Overlegplatform Duinboeren, Waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland.
CLM, DLV Plant, Eco Consult, ClimateChanCe, PRI en PPO verzorgen de uitvoering van het project.