Bloomingcity Nieuwegein

dinsdag 13 april 2010
timer 4 min
De binnenstad van Nieuwegein krijgt binnenkort, behalve nieuwe bebouwing, tevens een hele nieuwe buitenruimte. In deze openbare ruimte staat het concept ‘Bloomingcity', bloeiende stad, centraal. Natuursteen en groen zorgen voor een levendige uitstraling.
Bloomingcity Nieuwegein

Bloomingcity Nieuwegein

De binnenstad van Nieuwegein krijgt binnenkort, behalve nieuwe bebouwing, tevens een hele nieuwe buitenruimte. In deze openbare ruimte staat het concept ‘Bloomingcity', bloeiende stad, centraal. Natuursteen en groen zorgen voor een levendige uitstraling.

Definitief Ontwerp OR

Het college stelde op dinsdag 30 maart het Definitief Ontwerp vast voor de openbare ruimte (DO OR). Inmiddels ligt dit ter kennis name bij de gemeenteraad. Woensdag 21 april wordt de Raad door middel van een informatieavond hierover geïnformeerd en op 28 april wordt de knoop doorgehakt. Het DO OR is een plan voor de inrichting van de toekomstige openbare ruimte van het Oostelijk deel van de Binnenstad. Nieuwegein gaat voor 13 miljoen euro het oostelijk deel van het centrum opknappen. Dit plan bevat o.m. keuzes ten aanzien van de verharding van het maaiveld, de groentoepassing, verlichting en straatmeubilair.


Bloomingcity

De nieuwe binnenstad bestaat naast gebouwen ook uit een hele nieuwe buitenruimte. In deze openbare ruimte staat het concept ‘Bloomingcity', bloeiende stad, centraal. Natuursteen en groen zorgen voor een levendige uitstraling. De bestrating bestaat uit natuursteen dat als een tapijt tussen de gebouwen ligt. Door de afwisseling van donkere en lichte kleuren ontstaat een patroon van natuurlijke elementen en een sterke identiteit. Het groen is geconcentreerd op de pleinen en is in ieder seizoen aantrekkelijk. Bovendien geeft het groen elk plein een andere sfeer en eigen identiteit. De verlichting en afvalbakken worden zoveel mogelijk aan de gevels van de gebouwen gehangen. De banken, die op verschillende plekken op de pleinen staan, hebben een warme uitstraling en zitten comfortabel.



Proefstrook

Rond de zomer 2010 wordt een proefstrook ingericht ten behoeve van de finale beoordeling door de verschillende betrokken partijen van het beoogde eindresultaat. De locatie betreft het plein Passage grenzend aan de westelijke entree van Cityplaza. Het plein krijgt hiermee een definitieve inrichting. Enerzijds kan met deze definitieve inrichting van het plein getoond worden hoe de binnenstad er in de toekomst uit zal gaan zien, anderzijds kan in de praktijk bekeken worden of het materiaal aan alle eisen voor de nieuwe binnenstad zal voldoen.


Beheer en onderhoud

Voor het onderhoud van het openbaar gebied kan een onderscheid worden gemaakt in de beheerkwaliteitsniveaus A en B. Beheerkwaliteitsniveau A kent hogere onderhoudsfrequenties dan beheerkwaliteitsniveau B. De nieuwe Binnenstad van Nieuwegein krijgt een hoogwaardige inrichting met een bijzonder duurzaam materiaalgebruik. Een hoogwaardige inrichting behoeft een hoge beheerkwaliteit, beheerkwaliteitsniveau A. Dit betekent een verhoging van de beheerfrequenties van het dagelijks en grootonderhoud ten opzichte van de huidige kwaliteit B. Met beheerkwaliteitsniveau A blijft de gewenste hoogwaardige kwaliteit van de openbare ruimte behouden. Het centrumgebied wordt aantrekkelijker en er worden meer bezoekers en bedrijven aangetrokken.


Integrale aanpak

Het Definitief Ontwerp wordt uitgewerkt in bestekken en werktekeningen voor de uitvoering. De planning van ontwerp en uitvoering van de openbare ruimte is direct gekoppeld aan de planning van de oplevering van de gebouwen. De gemeente Nieuwegein bouwt de komende jaren aan een levendig hart van de stad met nieuwe winkels en woningen, een modern stadshuis en een gloednieuw theater. Dat vraagt om een ingrijpende verbouwing. Om te zorgen dat initiatieven elkaar versterken en dat het geheel meer wordt dan de som der delen, is gekozen voor en integrale aanpak van het centrum een comfortabele openbare ruimte.


Projectbureau Binnenstad

Om de binnenstadsplannen te kunnen ontwikkelen én realiseren is in het verleden een nieuwe gemeentelijke afdeling in het leven geroepen, namelijk het Projectbureau Binnenstad. Het Projectbureau is in indirecte zin de gemeentelijke opdrachtgever voor de binnenstadsplannen en opereert rechtstreeks in opdracht van het college van B&W, wat de formele opdrachtgever is. Het Projectbureau bestaat onder andere uit gebiedsmanagers, bouwprojectmanagers, projectleiders, communicatieadviseurs, stedenbouwkundigen en financiële begeleiders.
Het DO OR is opgesteld door bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur in opdracht van het Projectbureau en in een interactief proces afgestemd met diverse in- en externe partijen. Hiermee is een breed draagvlak voor het plan voor de openbare ruimte gecreëerd.


Gefaseerde uitvoering

Momenteel is het overgrote deel van de oostelijke binnenstad door de gemeente bouwrijp gemaakt en zodoende gereed voor de diverse bouwwerkzaamheden. De plannen voor de inrichting van de openbare ruimte worden parallel aan deze bouwwerkzaamheden opgesteld. De uiteindelijke uitvoering hiervan zal op een gefaseerde wijze vanaf medio 2010 starten. 

Terug naar overzicht >>>