Bijzondere herinrichting Wentholtpark Lichtenvoorde

donderdag 3 juni 2010
timer 3 min
Buurtbewoners en de Marianum school kozen het definitieve ontwerp voor de herinrichting van het Wentholtpark in het historische deel van Lichtenvoorde. Natuurlijk spelen, sport, water en bomen krijgen een centrale rol. Ook zal er een toeristische fietsroute door het park worden aangelegd.
Bijzondere herinrichting Wentholtpark Lichtenvoorde


Ontwerpteam


In een bijzonder aanbestedingproject koos het ontwerpteam, bestaande uit buurtbewoners en de school Marianum, van vijf aannemers het mooiste ontwerp. Het winnende ontwerp is van Liemers Hendriks Groenvoorziening uit Didam. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Het ontwerpteam heeft een grote stem gehad in de totstandkoming van het uiteindelijke ontwerp voor het Wentholtpark. Op verzoek van het team werden een aantal aanpassingen doorgevoerd, onder andere de materiaalkeuze voor het schoolplein. Bekijk hier het hele ontwerp.


Natuur, sport en spel


Het Wentholtpark krijgt thema's als (natuur)educatie en sport en spel. In het zuidelijke deel van het Wentholtpark worden natuurlijke speelplekken gecreëerd met water, zand, takken en bomen. Kinderen kunnen hier spelenderwijs leren en lekker bewegen in een natuurlijke omgeving. Bij de provincie is subsidie aangevraagd voor het project Cool Nature. Er liggen plannen om een fysieke verbinding te maken tussen het park en de sportvoorziening op de Hamalandlocatie, maar deze liggen nu even stil in afwachting van een nieuw collegevoorstel.


Groensubsidie


In het park kunnen bezoekers straks verkoeling zoeken tijdens warme perioden. Het park bestaat uit veel waterpartijen en hoge, bladerrijke bomen. De bomen bieden veel koele en schaduwrijke plekken. Hiervoor is een subsidieaanvraag ingediend bij de Regio Achterhoek van € 12.500 euro. De gemeente Oost Gelre voldoet aan alle vereisten voor deze subsidie. De verwachting is dan ook dat de subsidie binnenkort wordt toegekend.

Historisch Lichtenvoorde


Momenteel is de gemeente bezig met het opstellen van een gebiedsvisie voor het historische deel van Lichtenvoorde tussen de Dijkstraat/Rentenierstraat en Richterslaan, waar het Wentholtpark zich bevindt. In dit oudste stukje van Lichtenvoorde moet de Hofbeek weer zoveel mogelijk boven de grond komen te liggen. Zo ook in het park.  


Fietsroute


De provincie Gelderland heeft een Europese subsidie van € 300.000 toegezegd voor de aanleg van een toeristische fietsroute. Deze fietsroute verbindt het noordelijk en het zuidelijk buitengebied met elkaar. De route leidt door het Wentholtpark en het centrum van Lichtenvoorde. De fietsroute sluit aan op de bestaande fietsroutes.

Werkzaamheden


Als eerste worden de werkzaamheden aan het schoolplein van het Marianum uitgevoerd, rekening houdend met de schoolexamens en wensen van omwonenden. In september moet het nieuwe schoolplein klaar zijn en dan vinden de werkzaamheden aan de rest van het park plaats. De herinrichting van het hele Wentholtpark is in 2011 klaar.

Lees ook: Herinrichting centrum Lichtenvoorde.

Terug naar overzicht >>>